Eiffel-tornyot fotóztak a Nap felszínén

protuberancia, Nap, címlapi
Vágólapra másolva!
Göran Strand svéd asztrofotós gyönyörű képet készített egy alakjában Eiffel-toronyra hasonlító protuberanciáról – még ő is meglepődött, milyen különlegesre sikeredett a felvétel.
Vágólapra másolva!

Östersundi otthonában mindenféle cél nélkül kémlelte a napot hordozható napteleszkópjával Göran Strand asztrofotós, amikor különleges alakú protuberanciát sikerült lencsevégre kapnia. A plazmafelhő nyúlványnak szakasztott olyan alakja van, mint az Eiffel-toronynak, ennek ellenére

semmiféle képmanipulációt nem alkalmaztak rajta.

Olyan, mint az Eiffel-torony, csak sokkal nagyobb

„A méretes protuberancia rögtön magára vonta a figyelmemet” – mondta el a Discovery News-nak e-amilben Strand. – „Ahogy felállítottam a nagyobb napteleszkópomat, végig azon járt az agyam, hogy pontosan úgy fest, mint az Eiffel-torony.”

A Föld is rajta viszonyításképp

Strand végül Lunt 80 milliméteres napteleszkópjával és az ahhoz hozzákapcsolt Point Grey Grasshopper 3 kamerájával több ezer fotót készített a különleges jelenségről, és a legszebb 300-at egy lenyűgöző képpé gyúrta egybe.

Görand Strand fotójára a Földet is ráhelyezte viszonyításképp Forrás: Görand Strand

A végső fotóra ráhelyezte a Földet is, mint viszonyítási alapot – elképesztő belegondolni, milyen hatalmas protuberanciáról van szó.

Strand egyébként lelkes asztrofotós, Facebookján és Instagramján több égi felvételt is találunk.

Mi az a protuberancia?

Protuberanciának a napkoronában lebegő vagy mozgó, környezeténél sokkal sűrűbb és hűvösebb felhőt nevezzük. Két fő típusuk az egy helyben lebegő, elnyúlt filamentum és a feldobódó és lehulló, változatos alakú aktív protuberancia. 5-10 ezer kelvines hőmérsékletük inkább a kromoszférára, mint az őket övező koronára jellemző érték.