Sétáljon velünk egy ókori római városban!

ammaia
Ammaiát még Augustus alapította a Kr. e. 1. században, a város legalább négy évszázadon keresztül virágzott
Vágólapra másolva!
Olasz és belga kutatók videót készítettek arról, hogyan nézhetett ki a római város, Ammaia mintegy 2000 évvel ezelőtt – most virtuálisan bárki végigsétálhat az ókori település utcáin.
Vágólapra másolva!

A mai Portugália nyugati részén fekvő Ammaiát még Augustus alapította a Kr. e. 1. század végén.

A városalapító, Augustus császár márványszobra, Kr. e. 20 körül készült alkotás Forrás: Wikimedia Commons/Till Niermann

A település rendkívül jó területre, egy forrás közelébe épült, és legalább négy évszázadon keresztül virágzott.

A középkorban azonban épületeit teljesen elhordták a közelben élő földművelők, ezért nagyon kevés látható régészeti emlék maradt fenn az utókor számára.

Így festenek ma a romok Forrás: Youtube / Radio-Past

Alig kellettek helyszíni feltárások

Először 1935-ben fedezték fel, hogy a területen ókori római települést rejt a növényzet. A helyszínen 1995 óta folynak az ásatások, és a városromok közül sikerült több lakóház, a fürdő, és a feltehetőleg Jupiternek felszentelt templom maradványait is feltárni.

A videót készítő kutatócsoport nem csak a hagyományos régészeti módszerekkel, de a modern térképészeti metódusokkal is megvizsgálta a várost, így rekonstruálva az egykori épületeket.

A levegőből gyűjtötték az információkat

A Radio-Past néven futó projektben az olasz Universita degli Studi di Cassino, a belga Gent Egyetem és a portugál Evorai Egyetem kutatói vettek részt. 2009 óta tartó munkájuk során

sikerült úgy újraalkotniuk az ókori város épületeit, hogy helyszíni ásatásokra alig volt szükségük

– az olyan technológiákkal, mint a LiDAR (light detection and ranging, lézer alapú távérzékelés) a levegőből tudták megállapítani, milyen leleteket rejt a föld.

Ammaiát még Augustus alapította a Kr. e. 1. században, és a város legalább négy évszázadon keresztül virágzott Forrás: Youtube / Radio-Past

Séta a város utcáin

A kutatók az információk begyűjtése után 3D-s modellezéssel gyakorlatilag újra felépítették Ammaiát.

Az általuk készített videó végigkalauzol bennünket az ókori város utcáin, bemutatva az akkori középületeket, mint például a templomot, a bazilikát vagy a központi szerepet játszó fürdőt.