Színes felvételen a Plútó és Charon kozmikus tánca

Plútó
A Plútó illusztrációja a Hubble Űrteleszkóp adatai alapján
Vágólapra másolva!
Először készített színes felvételeket a NASA New Horizons űrszondája a Plútó és legnagyobb holdja, a Charon „táncáról”.
Vágólapra másolva!

Izgalmas élmény a Plútót és a Charont színes felvételeken, mozgásban látni – mondta Alan Stern bolygókutató, a New Horizons kutatásvezetője a kiadott sajtóközleményben.

Még ezen az alacsony felbontású felvételen is jól megfigyelhetjük, hogy a Plútó és a Charon különböző színekben pompázik – előbbi égitest bézs-narancs, holdja pedig szürke.

A különbség oka a szakértő szerint egyelőre nem ismert.

A Plútó illusztrációja a Hubble Űrteleszkóp adatai alapján Forrás: Wikimedia Commons

Mi forog mi körül?

A NASA most két rövid - és eléggé pixeles - mozgóképet jelentetett meg Naprendszerünk ezen két távoli objektumáról. Mindkét, közel valós színű mozgófelvételt a New Horizons űrszonda május 29. és június 3. között készített fotói alapján állították össze. Az egyik kisfilmben úgy tűnik, mintha a törpebolygó lenne a centrum, és e pozíció körül keringene a Charon.

Forrás: NASA

A második videóban viszont láthatjuk, tulajdonképpen mi is történik: a Plútó és legnagyobb holdja valójában a két égitest közös tömegközéppontja (baricentruma) körül kering. A baricentrum az a pont két objektum (jelen esetben a Plútó és Charon) között, amelyikben gravitációs erejük kiegyensúlyozza egymást. A közös tömegközéppont kívül esik a legnagyobb test középpontján. Mivel a Plútó tömege sokkal nagyobb a Charonénál ezért a baricentrum (a mozgófelvételen fehér x-el jelölve) jelentősen közelebb van a törpebolygóhoz, mint holdjához.

Forrás: NASA

A Plútó a tengelye körül 6 nap, 9 óra és 17,6 perc alatt fordul körbe, ugyanennyi idő kell ahhoz, hogy a Charon megkerülje.

Július 14-én történelmet írunk

A New Horizons, amely a Plútót, holdjait és a Kuiper-öv néhány más objektumát hivatott vizsgálni, 2006. január 19-én startolt. Az űreszköz, amely jelenleg 4,7 milliárd kilométerre van a Földtől, s "mindössze" 39 millió kilométer választja el a törpebolygótól, alig egy hónap múlva, július 14-én randevúzik az égitesttel.

A szonda ekkor 12 500 kilométerre lesz az objektum felszínétől.