Piramis alakú struktúrát fedeztek fel a Ceresen

Ceres, piramis, hegy
Vágólapra másolva!
Piramis alakú hegyet fedeztek fel a Ceres törpebolygó felszínén a NASA szakemberei.
Vágólapra másolva!

Újabb érdekességek derültek ki a Ceres törpebolygóról, ezúttal azonban nem az égitest jellegzetes fénylő foltjai kerültek a figyelem középpontjába, hanem egy furcsa, piramis alakú magányos hegy.

"Piramis" tornyosul a felszín fölé

A NASA űreszköze június 3-án minden eddiginél közelebb került a Mars és a Jupiter között húzódó aszteroidazónában található Ceres törpebolygó felszínéhez. A második körpályáról, 4400 kilométeres távolságból készült első felvételek június 10-én kezdtek kiszivárogni, a NASA azóta pedig újabb képcsokorral örvendeztette meg a Ceres rajongóit.

Az új felvételek főszereplője ezúttal egy meredek lejtőfelszínű magányos hegy, amely

5 kilométeres magasságával

a viszonylag sík felszín fölé tornyosul. A törpebolygónak egyébként számos különböző méretű krátere van, több bemélyedésben központi kúp helyezkedik el.

A június 6-án készült felvételen, a kép jobb felső sarkában láthatú a piramis alakú objektum Forrás: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Elegendő bizonyíték áll rendelkezésre a Ceres múltbéli felszíni aktivitásával kapcsolatban,

így folyásra, földcsuszamlásokra, összeomlott szerkezetekre utaló jelek figyelhetők meg a planéta felszínén – írta a NASA sajtóközleménye. Úgy tűnik, a Ceres több felszíni aktivitásra vonatkozó emléket hordoz magán, mint a Vesta kisbolygó, amelyet a Dawn űrszonda 2011 és 2012 között, 14 hónapon át tanulmányozott.

A június 14-én készült felvételen a kép alján látható a piramis formájú hegy Forrás: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

A jelenlegi tervek alapján a NASA űreszköze június 30-ig marad 4400 kilométeres magasságban, majd még közelebb kerül a felszínhez, így augusztus elején már 1450 kilométerről szemlélhetjük az égitestet.