Óceánrepülésre indult a Solar Impulse 2

Solar Impulse
A repülőgépnek sokszor 10 ezer méteres magasságokba kell repülnie, hogy teljesen feltölthesse akkumulátorait
Vágólapra másolva!
Útnak indult André Borschberg a Solar Impulse 2 fedélzetén, hogy öt napon át tartó folyamatos repüléssel elérjen Hawaiira. 
Vágólapra másolva!

André Borschberg már a Solar Impulse 2 projekt legnehezebb szakaszát teljesíti: megkezdte az öt napos folyamatos repülést Kínából Hawaiira. A pilóta egyébként korábban a svájci légierő sugárhajtású gépeit is vezette, így nem új számára a veszélyes vállalkozás.

10 ezer méteres magasságig felrepül

A repülő, amit egészen pontosan 17248 napelem lát el energiával, 10 ezer méteres magasságokba fog emelkedni, hogy teljesen feltöltse akkumulátorait az éjszakai repüléshez.

A repülőgépnek sokszor 10 ezer méteres magasságokba kell repülnie, hogy teljesen feltölthesse akkumulátorait Forrás: Origo

A biztonságos célba éréshez olyan öt napos időszakra volt szükség, ahol előreláthatólag folyamatosan kedvező időjárásra számíthat a csapat. Az indulást már hosszú hetek óta halasztgatják, ma azonban sikerült felszállni.

Az időjárási viszonyokon múlik

„A Solar Impulse esetében a repülések nagyban függenek az időjárási viszonyoktól” – mondta el korábban az Origónak Maxine Ghavi, a projektben részt vevő ABB vállalat alelnöke.

A Solar Impulse 2 tervezett útvonala Forrás: Origo

„Amint lehetőség nyílik a biztonságos indulásra, gyorsan kell cselekednünk. Ez azt jelenti, hogy mindenkinek precízen, de rugalmasan kell dolgoznia, és azonnal meg kell oldaniuk a felmerülő problémákat. De ez csak még érdekesebbé teszi a munkánkat.”

Az első fotó André Borschbergről az óceánátkelés során Forrás: Solar Impulse Facebook

Ez most sikerült, André Borschberg pedig éppen az óceán felett száll a napelemes gépen, hogy kiderítse: a Solar Impulse 2 valóban képes-e öt napig folyamatosan repülni. Az expedíciót egyébként élőben követheti bárki Youtube-on és a Solar Impulse 2 weboldalán.