Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Emberforma gombát fedeztek fel

emberi gomba
Vágólapra másolva!
Jonathan Revett 15 éve furcsa alakú gombákra lett figyelmes egy angol út szélén, de először nem tulajdonított neki túl nagy jelentőséget – most azonban kiderült, hogy az emberalakú gombák valójában új, külön fajhoz tartoznak.
Vágólapra másolva!

Ezek a furcsa, emberformájú gombák nem megközelíthetetlen trópusi dzsungelből kerültek elő – évtizedek óta békésen nőttek egy angol út mentén, amíg 2000-ben Jonathan Revett hobbi gombász le nem fotózta és el nem küldte ezeket egy szakértő csapatnak. A felfedezés olyannyira véletlen volt, hogy Revett egy teljesen más gombafaj miatt ment az erdőszélre – kapott ugyanis egy fülest, hogy kifejezetten nagy méretű gombák nőnek arrafelé.

A Jonathan Revett által fotózott gombák szakasztott úgy néznek ki, mintha kis emberek bújnának ki a földből Forrás: imgur/Jonathan Revett

Földcsillagok a fenyő alatt

„Egy gombászrendezvényen valaki megemlítette nekem, hogy igen nagy gombákat látott az egyik úttól nem messze” – mondta el az Origónak e-mailben Revett. – „Pár nap múlva elmentem az említett úthoz (a nagy gombák a Macrolepiota procera fajhoz tartoztak), és nagy örömömre felfedeztem egy csoport földcsillagokhoz hasonló gombát az egyik fenyő alatt. Már 30 éve foglalkozom földcsillagfélékkel, Kelet-Angliában pedig, ahol élek, elég gyakoriak.”

Egy teljesen új fajról van szó?

A furcsa gombák ugyan földcsillagfélék voltak, de Revett egészen addig nem igazán találkozott hozzájuk hasonlóval. – „Utánaolvastam az egésznek, és nem találtam említést róluk sehol. Elküldtem a gombákat angol és holland mikológiai társaságoknak, de mindannyian azt válaszolták, hogy ez a Geastrum quadrifidum egy változata.” Bár Revettet nem győzte meg a válasz, nem vitatkozott – helyette minden évben ellátogatott az út mellé, és mindig újabb példányokat talált.

Így néz ki egy átlagos Geastrum britannicum - Angliában egyelőre 15 ismert helyen nő Forrás: imgur/Jonathan Revett

15 év után sikerült azonosítani

15 év elteltével a korszerű technológia és a DNS profilalkotás segítségével most bebizonyosodott, hogy Revettnek igaza volt, és az ember alakú gomba egy teljesen új faj, amely a Geastrum britannicum nevet kapta. Az azonosítást végül a Persoonia tudományos folyóirat kutatói végezték el, akik igencsak elkeserítették az emberforma gomba rajongóit: sajnos nem mindegyik fest úgy, mintha feje, nyaka és két karja is lenne – a legtöbbjük inkább valami soklábú torzszülött mesehősre hasonlít.

Ennek ellenére Revett nagyon boldog, hogy végre sikerült új fajként elismertetnie felfedezését. "Nagyszerű dolog olyan gombát találni, ami még teljesen új a világ számára. Már 15 éve csodálom őket, de ennyi idő után végre sikerült bebizonyítanom, hogy nem fajváltozatról, hanem teljesen új fajról van szó".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről