Kihaltnak hitt tengeri kígyókat találtak

tengerikígyó
A kutatók 15 éve nem láttak egy példányt sem a tengerikígyó-fajból, amelyről már azt hitték kipusztult
Vágólapra másolva!
Kihaltnak hitt tengerikígyó-faj egyedeit találták meg az ausztrál James Cook Egyetem kutatói.
Vágólapra másolva!

Az állatok eredetileg a timor-tengeri Ashmore-zátony lakói voltak, de már 15 éve nem látta őket senki.

Gyarapodó populáció tagjai lehetnek

A rövid orrú tengerikígyó (Aipysurus apraefrontalis) két példányát – egy hímet és egy nőstényt – fényképről azonosították a Nyugat-Ausztráliai Természetvédelmi Park munkatársai. A felvétel a kontinens nyugati partvidékén található Ningaloo-zátonynál készült.

A kutatók 15 éve nem láttak egy példányt sem a tengerikígyó-fajból, amelyről már azt hitték kipusztult Forrás: MTI/EPA/AAP/WA PARKS AND WILDLIF/Grant Griffin

A kutatók szerint a fényképen szereplő példányoknál az udvarlás jelei figyelhetők meg, így egy gyarapodó populáció tagjai lehetnek.

Egy másik, ugyancsak kritikusan veszélyeztetett fajt (Aipysurus foliosquama) a Cápa-öböl környékén, a buja tengerifűben megbújva találták meg.

A szakértők szerint ez azért furcsa, mert a hely 1700 kilométerre van az Ashmore-zátonytól. „Azt gondoltuk, hogy ezek a tengerikígyók csak a trópusi korallzátonyok környékén élnek meg. Az, hogy a Cápa-öböl tengerifűjében bukkantunk rájuk mindenképpen meglepő” – mondta Blanche D'Anastasi, a kutatás vezetője.

A biztató hírek ellenére a tengerikígyó-félék (Hydrophiidae) családjának számos tagja indult hanyatlásnak az utóbbi időben, ennek konkrét okai egyelőre nem ismertek.

„A felfedezés azért is izgalmas, mert ismét van remény arra, hogy megvédjük ezt a két endemikus (bennszülött), nyugat-ausztráliai tengerikígyót a kihalástól” – mondta D'Anastasi, aki hozzátette: a hatékony védelem kidolgozása miatt tovább kell tanulmányozni a két faj populációit és fel kell ismerni a tengeri hüllőket fenyegető veszélyeket.