Heavy metal stílusban porozza be a virágokat egy méh

kéksávos méh, heavy metal méh
Kéksávos méh
Vágólapra másolva!
Először vették filmre egy ausztrál méh különös beporzási stílusát. A kis rovar fejrázási sebességét minden heavy metal zenerajongó megirigyelheti: a méh másodpercenként 350-szer csapja oda a fejét a virágokhoz.
Vágólapra másolva!

A kutatók nagysebességű kamera használatával elemezték ki az ausztrál kékcsíkos méh beporzási technikáját. A felvételek tanúsága alapján a rovar úgy porozza be a virágokat, hogy közben akár másodpercenként 350-szer is odaütögeti fejét a virágokhoz.

Kéksávos méh Forrás: Callin Switzer, Harvard

Igen hatékony beporzási mód

A technika által keltett rezgések hatására a virágpor a levegőbe kerül, hasonlóan ahhoz, amikor sót vagy borsot szórunk rázással az ételünkre. A módszer meglehetősen hatékonynak tűnik a beporzáshoz.

A biológiai furcsasága mellett

a felfedezés egy sor terület fejlesztéséhez is hozzájárulhat.

Többek közt segíthet bizonyos termények hatékonyabb beporzásában, az izmokat ért stressz jobb megértésében és a miniatűr repülő robotok fejlesztésében is.

Paradicsomokhoz is használható

A paradicsomültetvényeket Észak-Amerikában poszméhek porozzák be. Mivel Ausztráliában nem élnek ezek a fajok, ezért eddig mechanikusan porozták be az üvegházi paradicsomnövényeket, ami drágább és kevésbé hatékonyabb, mint a rovarbeporzás.

A kutatók kiderítették, hogy a kéksávos méhet fel lehet használni a paradicsomok beporzására is. Ráadásul a méh beporzási technikája olyan hatékony, hogy hektáronként jóval kevesebb ilyen rovar kell, mint a „hagyományos” eljárással dolgozó méhekből.