Lakható holdak után kutatunk majd a Jupiter körül

JUICE, űrszonda, ESA
Fantáziakép a JUICE űrszondáról
Vágólapra másolva!
A Jupiter körül kutat majd lakható égitestek után egy űrszonda, amelynek megépítéséről az Airbus-csoport egyik tagvállalatával írt alá 350 millió eurós szerződést az Európai Űrkutatási Hivatal.
Vágólapra másolva!

A JUICE (JUpiter ICy Explorer) nevű űrszondát 2022-ben bocsátják fel a Francia-Guayana-i Kourou-ból egy Ariane 5 rakétával, s a berendezés hét és fél év alatt jut el úticéljához - közölte az Airbus Defence and Space (Airbus DS). A szonda megépítéséről szerdán Toulouse-ban írták alá a 111 milliárd forint értékű szerződést.

Fantáziakép a JUICE űrszondáról Forrás: ESA

A Naprendszer legtávolabbi bolygója a cél

A JUICE az első olyan európai űrmisszió, amelynek célja a Naprendszer legnagyobb bolygója. Az Airbus DS közleménye szerint a misszió célja felkutatni esetleges lakható holdakat a jórészt gázokból álló óriásbolygó körül. A Jupitert kísérő jégfödte égitestek közül a JUICE főleg azokat vizslatja majd - az Európét, a Ganümédészt és a Kallisztót -,

amelyek felszíne alatt óceánokat sejtenek a kutatók.

Rekordméretű áramfejlesztő működteti

Miután a JUICE 2030-ban pályára áll a Jupiter körül, többször is körberepüli azt három és fél év alatt, utána a Ganümédész körül helyezik orbitális pályára. Ez lesz az első űrjármű, amely egy jég borította hold körül kering a külső Naprendszerben. A Jupiter-kutató 5,5 tonnás európai űrszondát egy 97 négyzetméteres szoláris áramfejlesztő működteti majd, a legnagyobb, amely valaha is készült egy bolygóközi küldetés számára.

A Ganümédész, a szonda egyik célpontja Forrás: NASA

A projekt fővállalkozójaként a világ második legnagyobb űripari cégének számító Airbus DS 150 főt foglalkoztat majd a projekt keretében, és egy több mint 60 cégből álló konzorciumot irányít. A cég jövő év nyarára tervezi leszállítani az első részberendezést.