Nem tudtunk még jobbat kitalálni a hétnapos hétnél

Abrádzs al-Bajt, mekkai toronyóra
Muslim piligrims walk in front of the clock tower of Mecca after performing the evening prayer in the holy city's Grand Mosque on November 2, 2011. Mecca is already awash with pilgrims who have arrived from around the world for this year's hajj, whose rites begin on November 4. AFP PHOTO/FAYEZ NURELDINE
Vágólapra másolva!
A különböző vallásoktól eltekintve, szigorúan történelmi szempontból tulajdonképpen senki nem tudja biztosan, honnan ered a hétnapos hét, azzal viszont tisztában vagyunk, hogy nem túl hatékony, mégsem találtunk még ki használhatóbbat. Miért nem tudunk és akarunk megszabadulni a hétfőtől vasárnapig tartó körforgástól?
Vágólapra másolva!

Valójában annak, hogy hét napos hetet számolunk, semmi gyakorlati értelme nincsen. Nagyon ritkán esik egybe a logikailag felépített és kiszámolt hónapok számozásával, és nincs semmi köze az idő mérésére használt 60-as alapú másodperc-, perc- és óraszámításunkhoz.

A hét felosztásának nincs semmi köze az idő mérésére használt 60-as alapú másodperc-, perc- és óraszámításunkhoz, amiben bőven van logika Forrás: rtve.es

A világ nagy része ezt használja

Vallástól és naptárhasználattól függetlenül a világ nagy része a hétnapos hetet használja. A zsidók, akik holdnaptár szerint élnek, amely 12 vagy 13 hónapból áll, ugyanúgy hétfőtől vasárnapig számolnak, mint a bahái hittel élők, akik a tavaszi napéjegyenlőséget tekintik az év első napjának – igaz,

a bahái napok napnyugtakor kezdődnek,

de a mágikus hetes szám megmaradt.

Valószínűleg a babilóniaiaktól ered

Az eredetéről igazából nem sok mindent tudunk: az általánosan elfogadott vélekedés jelenleg az, hogy Kr. e. 6. század környékén vagy a babilóniaiak, vagy a zsidók vezették be először – valószínűleg egyébként a mai Irak területén élő babiloni társadalom volt az értelmi szerző, ugyanis az ő mitológiájukban a hetes szám szentként szerepelt.

Szemiramisz függőkertje, Babilon. Valószínűleg a babilóniai mitológiához köthető a hetes szám bevezetése Forrás: Wikipedia

Ez ahhoz köthető, hogy a babilóniaiak hét égitestet ismertek koruknak meglehetősen fejlett asztronómiai eszközeiknek hála: a Jupitert, a Vénuszt, a Szaturnuszt, a Merkúrt, a Marsot, a Napot és a Holdat. A birodalomban ekkor már mérték a hónapok múlását, így valószínűleg gyakorlati oka is volt a hét kifejlesztésének: az átlagban 29 napos hónapot elnegyedelve nagyjából 7 egységes periódust kapunk.

A babilóniai asztronómia egyébként nagyban a holdciklusra épült,

a birodalom naptára rendszeresen beiktatott egy közbeékelt napot azért, hogy a hónap utolsó hetét össze tudja egyeztetni az újholddal.

A többiek is átvették

Babilóniában ebben az időszakban elég sok zsidó raboskodott, így történészek feltételezik, hogy ők is innen építették bele a hetet mitológiájukba. A birodalom hatalmasnak és befolyásosnak számított ekkoriban, így hamarosan a görögök, az indiaiak, a kínaiak és a perzsák is átvették a hétnapos hét fogalmát. Persze pontos adataink nincsenek arról, melyik nép volt igazából az első, amely így osztotta fel a hónapokat, de az biztos, hogy

az eredeti ötlet ebből az időszakból és a mesésen fejlett Közel-Keletről érkezett.

A rómaiak elhagyták a nyolcast

A rómaiak eleinte nyolcnapos heteket használtak, minden hét utolsó napja egy „vásárnap” volt, amikor a birodalom polgárai megvehették és eladhatták tulajdonaikat, és beraktározhattak élelemből a következő hét napra.

Constantinus megkeresztelkedése, Rafaello festményén. A császár 313-ban kiadott milánói ediktuma után néhány évtized alatt a kereszténységből kizárólagos államvallás lett Forrás: Origo

Valamiért azonban a Julián naptár bevezetése után (Kr. e. 45.) a nyolcnapos hét egyre inkább népszerűségét vesztette a hétnapos javára – egy időszakban azonban, bár nehéz elképzelni hogyan, mindkét számítási módszer érvényben volt. A nyolcnapos hetet I. Constantinus törölte el 321-ben véglegesen.

A szovjet naptár

Persze időről időre megpróbálja valaki megváltoztatni ezt az értelmetlen, de megszokott hétnapos mintát – legutóbb például a Szovjetunió tett rá kísérletet, hogy egy hét öt-hat napig tartson.

A szovjet naptár hatnapos hetekkel Forrás: Wikimedia Commons

A szovjet naptár 1929 és 1940 között használatban volt, bár ekkor sem törölték el a hivatalos hét napot, de használták a saját kalendáriumukat is. A fő különbség az volt a Gergely-naptár és a szovjet naptár között, hogy utóbbinál a szünnapok nem vasárnapra, hanem a hét előre meghatározott ünnepnapjaira estek. A módszer leginkább azért bukott meg, mert rendszertelen volt – sokszor egy családon belül nem egyszerre kaptak szünnapot a tagok, és bonyolult volt követni, ki mikor maradhat otthon.

A szombati szabadnap új találmány

Újdonságnak számít maga a hétvége fogalma is – nagyrészt minden rendszerben, a világ minden táján heti egy nap pihenés általánosnak számít, a szombat-vasárnap édes kettős szünnapé azonban már kevésbé. Az Egyesült Államokban például csak a 20. század korai szakaszában vezették be a szombati pihenőt, méghozzá a nagy zsidó munkaerővel rendelkező gyáraknál. Az első úttörő egy New England-i gyár volt 1908-ban.

Magyarországon a szabad szombatot 1982-ben vezették be,

ekkor lett ötnapos a munkahét, 1978-ban még csak kéthetente maradhatott otthon az ember szombaton.

Gyakorlatilag semmi más okunk nincs a hétnapos hétre mint az, hogy nem tudtunk még jobbat kitalálni Forrás: AFP/Fayez Nureldine

Még nem találtunk ki jobbat

Bárhogyan csűrjük-csavarjuk azonban, a hétnapos hétre egyáltalán semmi logikai magyarázat nincs azon túl, hogy szükség volt egy rendszerre a napok csokorba gyűjtésére. Az igazán meglepő az, hogy még nem sikerült sokkal gyakorlatiasabb és következetesebb rendszert létrehoznunk – de talán évezredek gyakorlata után már igazán nehéz lenne kinevelni bárkiből is a hétfőtől vasárnapig tartó körforgáshoz ragaszkodást.