Fogamzásgátló oltást fejlesztettek ki kutyáknak

Micsoda? Tömeges kutyamészárlásra készülnek egy kínai városban
Vágólapra másolva!
Fogamzásgátló oltást fejlesztettek ki kutyák számára chilei állatgyógyászati kutatók, a vakcina alkalmazható mind kan, mind szuka esetében.
Vágólapra másolva!

A Chilei Egyetem állatorvos-tudományi tanszékének kutatói a sertések sterilizálására már használt módszert vették alapul.

Egy oltás is hatékony

"Az egész Ausztráliában kezdődött 1989-ben, a már létező immunológiai kasztrálás ötletéből indultunk ki, amelyet továbbfejlesztettünk és háziállatok, főként kutyák számára tökéletesítettük, és

Az előző egy olyan oltóanyag volt, amelyből két dózisra volt szükség ahhoz, hogy hatékony legyen. Esetünkben egyetlen oltás is elég hatékony" - magyarázta Leonardo Saenz professzor. Saenz szerint a vakcina hatása hasonló, mint a sebészi miskárolásé, de nincs szükség a műtéthez elengedhetetlen forrásokra és a sebészi beavatkozás utáni gondozásra.

Az oltóanyag semlegesíti a betatrophin hormont, a semlegesített antitestek gátolják meg a reprodukciós képességet Forrás: Getty Images/Hemera/Barbara Helgason

Visszafordítható folyamat

Ráadásul a folyamat visszafordítható, mivel hormonális módosításon alapul. Az oltóanyag az Escherichia coli baktériumban termeltetett fehérjén alapul, és polimer felhasználásával hozták létre. Az oltóanyag semlegesíti a betatrophin hormont, a semlegesített antitestek gátolják meg a reprodukciós képességet. Nem lesz progeszteron vagy ösztrogén hormon a szukákban, sem tesztoszteron a kanokban, ami akadálya a reprodukciós képességet és az immunológiai kasztrálás egy formája - részletezte Saenz.

Az oltóanyag további előnye, hogy a fogamzásgátlás többi módjaihoz viszonyítva nincs mellékhatása.

Már szabadalmaztatták is

A szakemberek azt remélik, hogy az oltóanyag segít megfékezni a kutyapopuláció növekedését Chilében, ahol a sebészeti úton történő ivartalanítás csekély mértékben elterjedt. A vakcinát már szabadalmaztatták Chilében, Európában és az Egyesült Államokban, és további kísérleteket végeznek vele ellenőrzött körülmények között. A végső formáját Chilében az illetékes hatóság fogja engedélyezni, mielőtt kereskedelmi forgalomba kerülne.