Két csillag halálos, forró csókja

VFTS 352 kettős csillag
A VFTS 352 művészi ábrázolása
Vágólapra másolva!
Egy nemzetközi csillagászcsoport rábukkant az eddig észlelt legforróbb és legnagyobb tömegű kettős csillagra. A két csillag olyan közel található egymáshoz, hogy érintik egymást. Ennek kétféle drámai végkifejlete lehet. Vagy összeolvadnak egyetlen óriáscsillaggá, vagy kettős fekete lyukat hoznak létre.
Vágólapra másolva!

Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) Chilében elhelyezkedő VLT (very large telescope, nagyon nagy távcső) műszerével felfedezett VFTS 352 kettős csillagrendszer 160 000 fényévnyire található a Tarantula-ködben.

Összeér a felszínük

A VFTS 352 két nagyon forró, fényes és nagy tömegű csillagból áll, amelyek kevesebb mint egy nap alatt kerülik meg egymást. A két csillag középpontja csupán 12 millió kilométerre van egymástól. Valójában a csillagok olyan közel vannak egymáshoz, hogy

felületük átfedésben van és híd alakult ki közöttük.

A VFTS 352 művészi ábrázolása Forrás: ESO/L. Calçada

A VFTS 352 nemcsak a legnagyobb tömegű az úgynevezett kontakt bináris (kettős) csillagok parányi csoportjában – együttes tömegük nagyjából 57-szerese a Napunkénak – de a legforróbb is: felszíni hőmérsékletük meghaladja a 40 000 Celsius-fokot.

Kulcsszerep a galaxisok evolúciójában

Az ilyen extrém csillagok, amilyen a VFTS 352 két alkotója kulcsszerepet játszanak a galaxisok evolúciójában, és úgy gondolják, hogy a fő termelői olyan elemeknek, amilyen az oxigén.

Az ilyen kettős csillagok olyan egzotikus viselkedéssel is kapcsolatban állnak, amilyent

az úgynevezett vámpírcsillagok mutatnak, ahol a kisebb kísérő csillag anyagot szippant el a nagyobb szomszédja felszínéről.

Anyagmegosztás

A VFTS 352 esetében azonban a rendszer mindkét csillaga majdnem egyforma méretű, ezért nem szívnak el egymástól anyagot, hanem valószínűleg megosztják azt. Úgy becsülik, hogy a VFTS 352 alkotó csillagai az anyaguk 30 százalékát osztják meg.

Az ilyen rendszerek nagyon ritkák, mivel a csillagoknak ez az életszakasza nagyon rövid, ami nehézzé teszi, hogy éppen „elkapják” ezt.

A VFTS 352 elhelyezkedése (piros kereszt) a Nagy Magellán-felhőben Forrás: ESO/M.-R. Cioni/VISTA Magellanic Cloud survey

Egyik vég az összeolvadás és felrobbanás

Az asztronómusok szerint a VFTS 352-re kétféle kataklizmikus sors valamelyike vár. Az első lehetséges végkimenet, hogy a két csillag összeolvad, ami egy gyorsan forgó, és valószínűleg mágneses óriáscsillag létrejöttéhez vezet.

– mondta a projekt vezető kutatója, Hughes Sana, a belgiumi Leuveni Egyetem munkatársa.

Másik vég a fekete lyuk

A második lehetőség, amint azt a csoport elméleti asztrofizikusa, Selma de Mink (Amszterdami Egyetem) magyarázta, a következő.

„Ha a csillagok elég jól összekeverednek, akkor mindkettő kompakt maradhat, és a VFTS 352 rendszer elkerülheti az összeolvadást. Ez egészen új evolúciós útvonalra irányíthatja az objektumokat, ami teljesen eltér a klasszikus csillagevolúciós előrejelzésektől. A VFTS 352 esetében

Az ilyen figyelemreméltó objektum a gravitációs hullámok intenzív forrása lenne.”