Delfintámadás áldozatául esett a bálna

delfin
Palackorrú delfin
Vágólapra másolva!
Sérülten találtak rá egy fiatal bálnára Skócia egyik szigetén. Tengerbiológusok szerint az állatot delfinek támadhatták meg.
Vágólapra másolva!

A Skye-szigeten található Dunvegan város közelében partra vetett tengeri emlősre – egy hároméves nőstény példányra - még kedden akadtak rá a szakemberek. A Globicephala nembe tartozó cet annyira súlyos sérüléseket szenvedett, hogy az állatorvosoknak el kellett altatnia az állatot.

Gömbölyűfejű delfin vagy pilótabálna volt a támadás áldozata Forrás: Wikimedia Commons

A bálna testén, uszonyán és hátúszóján harapásnyomokat lehetett felfedezni.( a hosszúuszonyú gömbölyűfejű delfin, vagy pilótabálna a kardszárnyú delfinfélék családjába, az Orcinidae famíliába tartozó faj.) A skóciai tengerbiológusok szerint a fognyomok alakja és egymástól való távolsága arra utal, hogy a támadók palackorrú delfinek lehettek, a boncolás eredményeire azonban még várnak a szakértők.

Kémlelő gömbölyűfejű delfin Forrás: Wikimedia Commons

Dr. Conor Ryan kutató a BBC-nek elmondta, hogy ha bebizonyosodik a delfintámadás ténye, akkor ez lesz a második ilyen eset, amit az Egyesült Királyságban sikerült dokumentálni.

„A ceteknek általában már csak a teteme sodródik partra, ritkán bukkanunk még élő példányra, pláne ilyen sérülésekkel” – mondta Ryan.

Palackorrú delfin (Tursiops truncatus) Forrás: Wikimedia Commons

A delfinek sötét oldala

Skócia vizeiben él a palackorrú delfinek legészakibb populációja, tagjai a Moray Firth öbölben és az Északi tengerben szaporodnak és táplálkoznak. Charlie Phillips bálna- és delfinszakértő szerint nem biztos, hogy a delfinek szándékosan támadtak rá a bálnára, az is lehet, hogy a sérüléseket játék közben szerezte a cet.

„A delfinek és a bálnák kapcsolatba lépnek egymással a tengeri környezetben, ez viselkedésük természetes része” – tette hozzá a szakértő, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a delfinek nem a mesékből ismert jellegzetes karakterek, van kevésbé ismert, sötét oldaluk is.