Tintahalhoz hasonló robotot terveztek

robot, tintahal
Robot tintahal
Vágólapra másolva!
A tintahal mozgása adta az ötletet a svájci egyetemi hallgatók által tervezett, négy hullámzó uszonnyal mozgó, tenger alatti robothoz.
Vágólapra másolva!

Noha a tintahalak általában inkább álcázási képességükről és döbbenetes kommunikációs készségükről ismertek, oldalsó uszólebenyeik hullámzásával megvalósított úszásuk is figyelemreméltó. Mozgásuk gyors és hatékony.

Ez a mozgásmód adta az ötletet Pascal Buholzer és diáktársainak, hogy hullámzó lebenyekkel úszó, víz alatti robotot tervezzenek. A Svájci Szövetségi Műszaki Intézetben elkészített, Sepios nevű robot azt is demonstrálja, hogy ez az uszonyos meghajtási módszer a propellerek környezetbarát alternatívája lehet.

A vízinövények könnyen belegabalyodnak a propellerek forgó lapátjaiba, a Sepios azonban még viharos körülmények közt is gond nélkül úszik át a tengerifűerdőn. Az uszonyok szimmetrikus elrendezése gondoskodik arról, hogy könnyedén mozogjon bármely irányba. A precíz irányítást az teszi lehetővé, hogy mindegyik uszonyt önállóan lehet kormányozni.

Zajtalan meghajtás

A propellerek zaja ráadásul fenyegetést jelent a tengeri emlősök számára. Stresszt okoz a bálnáknak és megzavarja a delfineket, aminek akár halálos eltévedés vagy partra vetődés lehet a vége. A Sepios hajtóműve szinte teljesen hangtalan. Egy tengeri állathoz hasonlító alakja és mozgása ideálissá teszi a víz alatti élet filmezésére.

A csapat most a roboton elhelyezett sok érzékelő összehangolásának javításán dolgozik. Kamerát szerelnek a fedélzetre, valamint lézert és tehetetlenséget mérő műszert, hogy segítségükkel a robot elkerülhesse az ütközéseket.