Nézze meg az utóbbi évek legfényesebb üstökösét!

Lovejoy,  C/2014 Q2 (Lovejoy), csóva, üstökös
A C/2014 Q2 (Lovejoy) üstökös Salgótarján közeléből fotózva 2015. január 13-án este. A január 30-án napközelbe kerülő égitest tiszta égen akár szabad szemmel is látható
Vágólapra másolva!
A Lovejoy már szabad szemmel is látható. A zöldes színben játszó üstökön egyre közelebb kerül a Naphoz. Január végén lesz a leglátványosabb.
Vágólapra másolva!

Tiszta égen akár szabad szemmel is meg lehet pillantani a C/2014 Q2 (Lovejoy) nevű üstököst. Az égitestet Terry Lovejoy ausztráliai amatőr csillagász fedezte fel 2014 augusztusában. Ez az ötödik üstökös, amelyet Lovejoy fedez fel. Ekkor az üstökös még csak távcsővel volt látható a déli Hajófara csillagképben. Akkor mindössze 15 volt a magnitúdója – minél nagyobb a látszólagos fényességet kifejező mértékegység, annál halványabb az égitest, mert annál távolabb van tőlünk.

A C/2014 Q2 (Lovejoy) üstökös Salgótarján közeléből fotózva 2015. január 13-án este Forrás: MTVA/Komka Péter

Már távolodik a Földtől

Decemberre felfényesedett az üstökös, 7,4-es magnitúdóval már kisebb távcsövekkel vagy jó minőségű binokulárokkal is meg lehetett pillantani. Január 7-én került a legközelebb a Földhöz, körülbelül 70 millió kilométeres távolságban haladt el.

A január 30-án napközelbe kerülő égitest tiszta égen akár szabad szemmel is látható Forrás: MTVA/Komka Péter

Január folyamán egyre inkább felfényesedik, vagyis a Lovejoy lesz az utóbbi évek egyik legjobban látható üstököse, magasan az égbolton. Az üstökös január 30-án kerül a legközelebb a Naphoz, 193 millió kilométerre közelítve meg központi csillagunkat.

Újabb randevú évezredek múlva

A most már 3,8-as magnitúdójú Lovejoyt ugyan szabad szemmel is meg lehet pillantani, de a teljesebb látványért nem árt binokulárt használni. Az üstököst néhány órával sötétedés után érdemes keresni a délkeleti irányban. Az égitest olyannak tűnik, mint egy elmosódottan látszó, zöldes színű csillag. (Az üstökös felleléséhez itt van egy kis térképes segítség a Sky & Telescope magazintól.) Az üstökös most az északi féltekéről figyelhető meg jobban.

A csóva is látványos Forrás: MTVA/Komka Péter

A csillagászok nem tudják pontosan, mi alkotja az üstökös magját – magyarázza William O. Mitchell, a michigani Delta College Planetarium csillagásza. Egy viszont biztos: aki a következő napokban-hetekben lemarad a látványról, akkor végleg lemondhat róla, mert a Lovejoy 8000 év múlva kerül ismét Földközelbe.

Forrás: MTVA/Komka Péter