Cápát fogtak a Potomac folyóban

bikacápa
A bikacápa (Carcharinus leucas) az édesvízhez is képes alkalmazkodni, és kiúszik a megfeneklésig sekély vizekbe
Vágólapra másolva!
Az emberre potenciálisan veszélyes cápafajok közül a támadási statisztikák szerint harmadik helyen álló bikacápák egy példánya akadt hálóba az észak-amerikai Potomac folyóban.
Vágólapra másolva!

Nem erre számítottak

Murphy Brown és családja nem olyan fogást remélt, mint amit múlt hét szerdán Coltons Point (Maryland, Egyesült Államok) közelében halcsapdaként kifeszített hálójukban találtak.

A bikacápa (Carcharinus leucas) az édesvízhez is képes alkalmazkodni, és kiúszik a megfeneklésig sekély vizekbe Forrás: Wikimedia Commons

A halcsapdába akadt 8 láb (hozzávetőleg 2,5 méter) hosszú bikacápa (Carcharinus leucas) már elpusztult, amikor a hálót kiemelték. „Apám – aki egész életében halászott a folyón –azt mondta, ilyennel még sohasem találkozott” – nyilatkozta Brown a Washington Post tudósítójának.

– mondta el Paul Genovese halbiológus a Fishery Services programigazgatója a bikacápa Potomac-beli felbukkanásáról.

„A faj jelenléte csak szórványosnak tekinthető a Potomac folyó torkolatvidékén, és mellékfolyóiban” – fűzte hozzá a szakember.

Jól érzi magát az édesvizekben is

A kékcápafélék családjába (Carcharhinidae) tartozó bikacápa kozmopolita faj, amely világszerte elterjedt a trópusi és szubtrópusi égöv melegvizes tengereiben. Viszonylag jelentősebb populációjuk él a Karib-tengerben is, ahonnan a Golf-áramlattal jutnak el az Egyesült Államok keleti partvidéke mentén a magasabb szélességi körökig.

A bikacápa egyike a legagresszívebb cápafajoknak Forrás: Origo

E cápafaj különleges tulajdonsága, hogy elviseli az alacsony sótartalmat, sőt, képes tökéletesen alkalmazkodni az édesvízhez is. Ez arra a fiziológiai tulajdonságára vezethető vissza, hogy testszövet sejtjeinek ozmózisa a sótartalom változásához igazodik. Világszerte ismert jelenség, hogy a bikacápák nagy előszeretettel keresik fel a folyótorkolatok édesvízzel kevert csökkent-sós (brakk) vizű élőhelyeit, sőt gyakran messze felúsznak a tengerbe ömlő folyókon.

Az Indiai-óceán kelet-afrikai partvidéke mentén különösen gyakoriak Forrás: Elter Tamás

A Dél-Afrikai Köztársaságban a fajt zambézi cápának hívják;

az elnevezés arra utal, hogy a bikacápák igen gyakran felúsznak az Indiai-óceánba ömlő kelet-afrikai folyamon.

Több olyan eset ismert az Amazonas brazíliai folyamszakaszáról, amikor az Atlanti-óceánból több mint 1000 kilométer távolságra úsztak fel bikacápák a hatalmas dél-amerikai folyamon, de a közel-keleti Tigris és Eufrátesz folyók vizéből is fogtak már ki bikacápákat.

A legveszedelmesebb cápafajok között tartják nyilván

A Floridai Természettudományi Múzeum adatbankja, az International Shark Attack File (ISAF) statisztikai adatai alapján

a bikacápa az ember ellen elkövetett nem provokált támadások rangsorában a harmadik helyen áll,

csak a nagy fehér cápa (Carcharodon carcharias) és az ugyancsak a kékcápafélék közé sorolt tigriscápa (Galeocerdo cuvieri) előzi meg ebben a rangsorban.

A támadási statisztikák listavezetője a nagy fehér cápa (Carcharodon carcharias) Forrás: Elter Tamás

Az adatbank nyilvántartása szerint a bikacápák terhére 100 bizonyított nem provokált támadás írható, amelyből 27 végződött halálos eredménnyel.

Érdemes megjegyezni, hogy a cápatámadások abszolút számai rendkívül alacsonyak

akár a kutyaharapás, méhcsípés, mérges kígyó marása, víziló vagy krokodiltámadások okozta halálos balesetek számához képest.) A kifejlett, átlagosan 1,6 -3,2 méter hosszú bikacápa kifejezetten sekélyvízi faj.

A támadási rangsorban második helyezett tigriscápa (Galeocerdo cuvier) Forrás: Elter Tamás

A parti övben gyakran kiúszik akár az egy-két méter mély vizekbe is.

Előszeretettel keresi fel a zavaros vizű lagúnákat, kikötőket és folyótorkolatokat.

Opportunista ragadozó, szinte mindent elejt, ami kisebb nála; vízi madarak, kisebb-nagyobb csontos halak ugyanúgy előfordulnak táplálékrendjében, mint más cápafajok. Megfigyelték, hogy a méretes példányok rátámadnak mind a sósvízi bordáskrokodilokra, mind pedig a folyami krokodil, alligátor és kajmánfélékre.

A bikacápa opportunista vadász Forrás: Wikimedia Commons

A folyókon felúszó bikacápák édesvízi halfajokat, köztük harcsa és sügérféléket zsákmányolnak.

A trópusi területeken egyedül a Vörös-tengerből hiányzik,

illetve Dél-Amerika nyugati, egyenlítői partvidékén, a hideg Humboldt-áramlatnak köszönhetően.