Génmódosított mikromalacokat árulnak házi kedvencnek Kínában

mikromalac
A BGI mikromalaca a sencseni biotechnológiai konferencián
Vágólapra másolva!
Váratlan mellékterméke lett a legkorszerűbb génsebészeti eljárásoknak. Apró malacokat fog árulni házi kedvencnek az egyik vezető kínai genomikai intézet.
Vágólapra másolva!

A mikromalacokat eredetileg az emberi betegségek modellezéséhez fejlesztette ki a génszekvenálásban sok áttörést elért, Sencsenben lévő BGI genomikai intézet. Az előállításhoz a Bama nevű kistermetű malacfajta genomját módosították, írja a Nature News.

Akkora, mint egy közepes termetű kutya

A szeptember 23-án, Sencsenben tartott biotechnológiai konferencián azonban a BGI képviselői bejelentették, hogy

hamarosan megkezdik az apró malacok házi kedvencként való árusítását.

A BGI mikromalaca a sencseni biotechnológiai konferencián Forrás: BGI

Az állatkák tömege felnőtt korukban sem haladja meg a 15 kilogrammot, tehát nagyjából akkorák, mint egy közepes termetű kutya.

Többféle változat lesz

A mikromalacok bevezető ára 10 000 jüan (kb. 44 000 forint) lesz, de – mint a cég technikai igazgatója, Jong Li elmondta, ez csak segíti felmérni a piaci igényeket.

A jövőben különféle színekben és mintázatokkal fogják kínálni a malacokat. A változatokat szintén génmódosítással fogják kialakítani.

A malactartás problémái

A génmódosítás azonban nem oldja meg a malacok házi kedvencként való tartásának egyik jelentős problémáját. Ha az állatokat egy lakásba zárják, ahol nincs lehetőségük az ösztönös turkálásra, akkor könnyen lehet, hogy kárt tesznek a környezetükben, mondta Crystal Kim-Han, aki Nevadában üzemeltet egy malacmenhelyet.

A BGI mikromalaca egy technikus kezében Forrás: BGI

A kutyák vagy a macskák következnek?

Néhány kutató úgy gondolja, hogy a kutyák vagy a macskák lesznek majd a génmódosítás következő célpontjai. A tudósok és az etikai kérdésekkel foglalkozók egyetértenek abban, hogy

a génmódosított házi kedvencek nem sokban különböznek a hagyományos tenyésztéssel létrehozottaktól, csupán az eredményt lehet jóval hatékonyabban elérni.

Az eljárás gyakorlatba való átültetése azonban mégsem jó gondolat, mondta Jeantine Lunshof, a Harvard bioetikusa, mert megvan az a veszély, hogy kizárólag az emberek egyéni esztétikai igényeinek kielégítésére tolják ki még jobban a fiziológiai határokat.