Középkori csontvázat hozott felszínre a kidőlő fa

fa, kidőlt fa, csontváz
A hatalmas bükk kettévágta a középkori csontvázat
Vágólapra másolva!
Középkori csontvázat emelt ki az a bükkfa, amely saját súlya miatt fordult ki a földből az írországi Sligo közelében – a 10-11. században élt fiatal férfi  egykor erőszakos halállal távozott az élők sorából.
Vágólapra másolva!

A fiatal férfi (17-20 év között lehetett) valamikor 1030 és 1200 között élt, egyelőre nem tudni, hogy különálló sírba vagy egy még fel nem tárt temető egyik parcellájába temették el. Az viszont már biztos, hogy erőszakos halállal távozott az élők sorából: a kutatók két jól látható sérülést is észrevettek rajta, egyiket a bal kezén, másikat a bordák között.

The upper portion of the skeleton under excavation, trapped in the root matrix of the collapsed beech tree.

Posted by Sligo-Leitrim Archaeological Services on Tuesday, September 8, 2015

A félbevágott csontváz

A kidőlő bükkfa egyébként magával ragadta a csontváz felső felét, az alsó fele azonban a földbe temetve maradt, így a kutatók megállapíthatták, hogy keresztény módon temették el. A fiatal férfi korához képest magasnak számított, több mint 1 méter 70 centis magasságával az átlagos középkori férfiak fölé tornyosulhatott.

The lower leg bones of the skeleton remain in the grave, undisturbed. The upper leg bones (femora) were broken when the tree toppled over.Photo: Thorsten Kahlert

Posted by Sligo-Leitrim Archaeological Services on Tuesday, September 8, 2015

Soha nem tudjuk meg, miben hunyt el

Szinte biztos, hogy helyi kelta családból származott, és

valószínűleg már kora gyerekkorától nehéz fizikai munkát végzett

– legalábbis erre utalnak a csontjain talált ízületi betegségek nyomai. Azt, hogy pontosan miben halhatott meg, talán soha nem tudjuk meg. „Lehet, hogy csatában esett el, vagy egy párbajban veszette életét, nem lehetünk biztosak” – mondta el a Discovery News-nak Marion Dowd, a Sligo-Leitrim Archaeological Services munkatársa.