Nézze élőben, mi történik Hawaiinál a tenger mélyén!

NOAA, Okeanos Explorer, mélytengeri kutatás, Hawaii
A NOAA Okeanos Explorerét eresztik vízbe Hawaii partjainál. A jármű 6000 méter mélyre képes merülni
Vágólapra másolva!
Augusztusban kezdi meg a NOAA két hónapos mélytengeri felfedezőútját a hawaii partok mentén – az expedíciót bárki figyelemmel kísérheti az online közvetítés segítségével.
Vágólapra másolva!

A NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration, Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Ügynökség) augusztusban kezdi meg nagyszabású két hónapos kutatómunkáját a Hawaii melletti vizekben.

Távvezérlésű robot merül a mélybe

A kutatók 400 méteres mélységtől akár 5000 méterig is lemerészkedhetnek – utóbbihoz persze csak

távvezérlésű, víz alatti robotjukkal, az Okeanos Explorerrel

(Remotely Operated Underwater Vehicle, ROV). A robot munkáját bárki figyelemmel kísérheti a NOAA videoközvetítése segítségével.

Több állomást vizsgál majd

A küldetés során a ROV felkeresi a Papahānaumokuākea Nemzeti Tengeri Emlékhelyet (Papahānaumokuākea Marine National Monument), a Johnston-atollt és a Hawaii Hosszúszárnyú Bálna Természetvédelmi Területet is.

A NOAA Okeanos Explorerét vízbe eresztik Hawaii partjainál. A jármű 6000 méter mélyre képes merülni Forrás: NOAA Office of Ocean Exploration and Research, 2015 Hohonu Moana

Szeptember 30-ig tart a misszió

Az Okeanos Explorer augusztus 28-án merül alá a Hawaii-szigetek partjainál, és szeptember 3-án kezdi meg útját a Johnston-atoll felé. A missziót szeptember 30-án fejezik be.