Megeszik az első űrsalátákat

NASA, saláta
Vágólapra másolva!
Augusztus 10-én, hétfőn kerül a Nemzetközi Űrállomás asztronautáinak asztalára az első, űrben termesztett saláta.
Vágólapra másolva!

A római salátákat Scott Kelly, a NASA asztronautája ültette és gondozta. A növény leveleit a fogyasztás előtt citromsavval átitatott tisztítókendővel törölgetik át. A zöldségnek csak az egyik felét eszik meg az asztronauták, a másik felét becsomagolják, lefagyasztják, majd visszaküldik a Földre tudományos vizsgálatok céljából.

A Veg-01 kísérlet során a megvilágítást – ami a növény növekedésének irányát is megszabja – különböző színű LED-lámpákkal biztosították.

A vörös és kék színű fény a legelőnyösebb a fotoszintézis szempontjából, de a tudósok zöld színű lámpát is felhasználtak annak érdekében, hogy a megvilágítást kissé természetesebbé tegyék.

Forrás: NASA

A sugárzás ellen is védhet

A felhasznált salátamagokat 15 hónapig tárolták az ISS-en. Az első szüret 2014 októberében történt, akkor azonban senki nem evett a salátákból, hanem biztonsági vizsgálat céljából visszaküldték a növényeket a floridai Kennedy Űrközpontnak. Ha a mai laboratóriumi tesztek jól mennek, akkor a NASA más, emberi fogyasztásra alkalmas növények termesztésének lehetőségével is próbálkozni fog majd a világűrben.

Ez az emberes Mars-expedíció szempontjából is fontos lehet.

Így képzelik a marsi növénytermesztést Forrás: NASA

Bizonyítékok vannak arra, hogy az olyan friss élelmiszerek, mint a paradicsom, a római saláta, vagy az áfonya, jelentős antioxidáns-források, így jótékonyan hatnak az űrhajósok közérzetére és a sugárzás ellen is valamennyire védhetnek – részletezte az „űrtáplálék” előnyeit Ray Wheeler, a NASA kutatója.