A káros madárfaj helyett a védettet kezdték irtani a vadászok

Takahe
Takahe (Porphyrio hochstetteri). Ezt a fajt kellett volna védeni
Vágólapra másolva!
Bocsánatot kért az új-zélandi vadászegylet, amiért több példányt lelőttek abból a súlyosan veszélyeztetett madárfajból, amelynek védelme érdekében felkérték őket egy másik, de hozzá hasonló madárfaj irtására.
Vágólapra másolva!

A vadászoknak a kék fú nevű szapora és agresszív vízi szárnyast kellett volna megtizedelniük egy rezervátumban az Aucklandi-öböl Motutapu nevű szigetén, hogy megvédjék tőlük a kihalás fenyegette takahét, amelyből már csak 300 példány él, kizárólag Új-Zélandon, és közülük csak 70-80 a vadonban.

A darualakúak rendjébe, a guvatfélék családjába tartozó faj annyira ritka, hogy sokáig kihaltnak hitték, és csak 1948-ban fedezték fel újra az ország délnyugati részén. Az új-zélandi hatóságok az eltelt évtizedekben dollárszázezreket költöttek arra, hogy újra elterjesszék a kékes színű takahét, amelyből a vadászok most tudatlanságból négyet elpusztítottak.

Kék fú (Porphyrio porphyrio). Magyarországon védett, Új-Zélandon viszont gondokat okoz Forrás: Wikimedia Commons

A vadon élő példányok számát tekintve a négy madár elvesztése a populáció több mint 5 százalékos csökkenését jelenti.

Ez annyi, mintha a tigrisekből 160, az óriáspandákból pedig 93-at ölnének meg. Az augusztus 17-i madárirtás előtt 22 takahe élt a Motutapu-szigeten, a kevés ragadozómentes övezetek egyikében.

Nem sokat ért a képzés

A hatóságok azért kérték fel a vadászokat a kék fú ritkítására, mert a röpkételen takahénál kisebb és jóval szaporább, nem védett vízi szárnyas kárt tesz a súlyosan veszélyeztetett faj fészkeiben és tojásaiban. A motutapui rezervátumban ezer kék fú is élhet.

Takahe (Porphyrio hochstetteri). Ezt a fajt kellett volna védeni Forrás: Wikimedia Commons

Az új-zélandi természetvédelmi hivatal azt közölte, hogy alaposan felkészítették a vadászokat a két rokon madár megkülönböztetésére, ami azonban szemlátomást nem sikerült teljesen.

A vadászok 2012-ben és 2013-ban sikeres kékfúirtást hajtottak végre Motutapu szigetén. A hatóság elutasítja azt a vélekedést, hogy a takahe valójában "elhízott kék fú" lenne, de elismeri, hogy a két madárfaj hasonlít egymásra.