Lassított felvételen látszik, hogy repül a katica

bogár
Katica készülődik felszálláshoz. A bogarak alkotják biológiailag az egyik legsokszínűbb állatcsoportot
Vágólapra másolva!
Meglepően nagyok a katicabogár szárnyai apró pettyes kitinpáncéljukhoz képest –  ezek a lassított felvételek most tökéletesen megmutatják, hogyan gyűri maga alá hártyaszerű szárnyait a színes fedőpáncél.
Vágólapra másolva!

A katicabogár-félék (Coccinellidae) kitinpáncélja egyáltalán nem játszik szerepet a repülésben – az élénk színek a ragadozók elijesztésében, a kemény anyag pedig az ellenük történő védekezésben segít a bogárnak.

Véreznek veszély esetén

Az állatok veszély esetén reflexes vérzés megindításával védekeznek. Ilyenkor a lábaik ízületein keresztül „vér” (vérnyirok) folyik ki.

Katica készülődik felszálláshoz Forrás: Flickr / Isolino Ferreira

Ez a folyadék kellemetlen ízű anyagokat (coccinellin, adaliin, propylein) tartalmaz, ami elriasztja a hangyákat és a madarakat.

A katica aktív szárnya, amely hártyaszerű és sokkal vékonyabb, mint a kitinpáncél, négyszer akkora, mint maga a bogár.

Az állat a szárnypárt egymástól függetlenül is tudja mozgatni, fel-le és előre-hátra is.

Extrán lassított felvételek

A lassított videókon tökéletesen látszik, ahogy a katica kinyújtja szárnyait, majd felemelkedik, kis lábait kitartva teste két oldalára.

Rainer Bergomaz, aki a felvételeket készítette, először másodpercenként 3000 képkockát rögzített, majd ezt lassította le 250 FPS-re, a repülés alatt pedig 25 FPS-re. Így megfigyelhetjük, amit szabad szemmel nagyon problémás volna: azt, ahogyan a katicabogár lassan kibontja a szárnyait, és felemelkedik a földről.