Fiatal farkas kukucskált a kamerába

Zselyke, farkas, címlapi
Vágólapra másolva!
Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság ritka videót tett közzé egy fiatal nőstényfarkasról. A felvételt néhány hete rögzítette a szervezet egyik kameracsapdája.
Vágólapra másolva!

A most nyilvánosságra hozott felvétel azért is különleges, mert a rejtőzködő és rendkívül óvatos állatokat ritkán sikerül megörökíteni.

– mondta a WWF-nek Szabó Ádám, az Aggteleki Nemzeti Park nagyragadozó kutatója.

"A most lencsevégre került fiatal nőstény példánytól DNS mintát is sikerült szereznünk, így a további kutatómunka számára már beazonosítható példányról van szó – ezért is adtunk neki nevet. Zselykének neveztük el, mivel egy patak partján találtuk meg a nyomait elsőként - és az ősi magyar női név jelentése éppen ez” - tette hozzá a szakértő.

Nyomon követhetővé válnak a hazai farkasok

A kameracsapdák fotóinak és filmfelvételeinek segítségével, illetve a DNS minták azonosításával nyomon követhetővé válnak a Magyarországon élő farkasok, megismerhetővé válik a falkák összetétele, valamint a rokonsági viszonyok is feltárulnak.

Zselyke, a farkas Forrás: Szabó Ádám/ANPI

A felvételek számos információval támogathatják a kutatómunkát, miközben a még mindig meglehetősen gyakori illegális kilövések elleni harcban is segítségre lehetnek, hiszen általuk visszakövethetővé, beazonosíthatóvá válnak az elejtett példányok.

Magyarországon a farkas kilövése bűncselekmény, amiért akár 8 év szabadságvesztés is kiszabható.

A nemzeti park és a WWF Magyarország által kihelyezett kameracsapdák mellett egyre több helyi vadász észlelése is segíti a megfigyelést. Az elmúlt években kialakult, együttműködésen alapuló információcsere eredményeképpen a helyi vadászok megosztják farkas észleléseiket az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) kutatóival, és így bekapcsolódnak a ritkaságnak számító nagyragadozók hazai kutatásába.