Rekordszámú hosszúszárnyú bálnát számoltak Új-Zélandon

whale
Az Arab-tenger partmenti vizein kémlelő hosszúszárnyú bálna
Vágólapra másolva!
Rekordszámú hosszúszárnyú bálnát számoltak össze idén a természetvédők Új-Zéland vizeiben, ami azt jelzi, hogy a populációnak sikerül erőre kapnia, miután mintegy öt évtizeddel ezelőtt betiltották a kereskedelmi célú bálnavadászatot.
Vágólapra másolva!

Az új-zélandi környezetvédelmi minisztérium (DOC) szerint az idei bálnaszámláláskor a szakemberek 137 példányt jegyeztek fel az Új-Zéland két szigetét elválasztó Cook-szorosban, ami rekordot jelent a számlálás tizenkét évvel ezelőtti megkezdése óta. A korábbi rekord 2012-ben volt, amikor 106 hosszúszárnyú (Megaptera novaeangliae) vagy púpos bálna vonult át a szoroson. Tavaly 92 példányt jegyeztek fel.

Még mindig kevés Ausztráliához képest

"A hosszúszárnyú bálnák számának növekedése az új-zélandi populáció talpra állását jelzi, de még el vagyunk maradva az Ausztráliában tapasztalt, nagyjából 11 százalékos rendkívüli éves növekedési aránytól" - húzta alá közleményében Nadine Bott, a DOC által jegyzett felmérés vezetője.

Az Arab-tenger partmenti vizein kémlelő hosszúszárnyú bálna Forrás: Live Science/Tobias Friedrich

Újra felbukkant Migaloo

Az idei számlálás egyik meglepetése a Migaloo nevű híres fehér bálna felbukkanása volt.

A ritka tengeri emlőst, amely Ausztrália partjainál szokott feltűnni, július 5-én látták a Cook-szorosban. Egy másik különlegesség egy újszülött hosszúszárnyú bálna volt, amely mindössze a második borjú, amelyet Új-Zélandnál észleltek. A szakemberek kék bálnákkal, nagy ámbráscetekkel és déli simabálnákkal is találkoztak a négyhetes számlálás során.

A hosszúszárnyú bálnák az Antarktisz térségéből vándorolnak a Csendes-óceán déli vizeire, hogy szaporodjanak Forrás: Wikimedia Commons

Vándorlás alatt mérik őket

A DOC felmérésének célja, hogy nyomon kövessék a hosszúszárnyú bálnák számának változásait a kereskedelmi célú bálnavadászat 1964-es betiltása óta.

A számlálást minden évben akkor végzik, amikor az állatok útnak indulnak az Antarktisz térségéből a Csendes-óceán déli részének melegebb vizeiben lévő szaporodóhelyeik felé.

Bőrmintákat vesznek az azonosításhoz

A szakemberek csónakokkal közelítik meg a bálnákat, hogy képeket készítsenek róluk és bőrmintákat vegyenek tőlük az azonosítás érdekében. A DNS-tesztek szerint négy olyan hosszúszárnyú bálna is van, amellyel már kétszer is találkoztak a szakemberek az elmúlt tizenkét évben.