Pótmama fogadott erszényébe egy fakúszó kengurut

wallaby
A képen két wallaby kenguru - az ausztrál Adelaide állatkertjében egy ilyen faj fogadott be magához egy fakúszó kengurut is
Vágólapra másolva!
Wallaby nevelt fel erszényében egy árván maradt fakúszó kengurut az ausztráliai Adelaide állatkertjében. Ez volt az első eset, hogy a kenguruk főcsaládjába tartozó faj egyik nősténye egy tőle ilyen távoli másik erszényest fogadott be pótmamaként.
Vágólapra másolva!

A kengurucsemete mindössze öthetes volt, amikor tavaly novemberben az anyja elpusztult, amikor leesett egy ágról. Az állatorvosok akkor a wallabykhoz tartozó több alfaj egyedeivel próbálkoztak, hogy pótmamát találjanak a kicsinek.

A fakúszó kenguru az IUCN vörös listáján a veszélyeztetett kategóriába tartozik Forrás: Wikimedia Commons

Saját kölykét is táplálta

A kényes művelet során a Makaia névre hallgató kis hímet egy sárgalábú szirti kenguru (Petrogale xanthopus) erszényébe csúsztatták, aki felváltva táplálta a saját kölykét és az örökbe fogadott fakúszó kengurut.

A gondozók is csodálkoztak

"Magunk is csodálkoztunk rajta, hogy a bébi túlélte a kritikus első napot" - magyarázta Gayl Males, az állatkert egyik illetékese.

Makaia három és fél hónapot töltött a wallabymama erszényében, ezután az állatkerti gondozók vették gondjukba.

A képen két wallaby kenguru - az ausztrál Adelaide állatkertjében egy ilyen faj fogadott be magához egy fakúszó kengurut is Forrás: Wikimedia Commons

Veszélyeztetett fajok közé tartozik

A Goodfellow-kúszókenguruk (Dendrolagus goodfellowi, nevüket a felfedezőjükről, Walter Goodfellow brit zoológusról kapták), Új-Guinea trópusi erdőiben élnek. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a veszélyeztetett fajok között tartja nyilván.