Trükkgyanús a repülő macska videója

macska
Nem tűnik életszerűnek a videón megörökített eset
Vágólapra másolva!
Szigorú biztonsági előírás a pilóták számára, hogy felszállás előtt - többek között - alaposan körbe kell járniuk gépüket, és megszemlélni, hogy nem tapasztalnak-e valami látható rendellenességet a sárkányszerkezeten, a vezérsíkokon, vagy a futóműveken.  Annak ellenére, hogy a macskakeresés nem szerepel a szakmai előírások között, egy szárnyon pihenő állat aligha kerüli el a figyelmet.
Vágólapra másolva!

Potyautas macska vagy trükkös hoax

Több sajtóorgánum, köztük a Daily Mail is beszámolt arról a hírről, amely szerint a Francia Guyanán található Kourou sportrepteréről felszállt ultrakönnyű repülőgép bal szárnyáról, - miután a gép már több száz láb (egy láb = 31,1 cm) magasságba emelkedett –

a balszárnyról egy macska mászott a nyitott oldalú pilótafülkéhez.

Nem tűnik életszerűnek a videón megörökített eset Forrás: Youtube

A média a helyi repülőklub pilótájára, Romain Jantot-ra hivatkozva közölte a hírt.

A sétarepülések élményét megörökítő beépített fedélzeti kamera rögzítette a macskás jelentet is.

A lentebb megtekinthető videón jól látszik, amikor a 38. másodpercnél a képmező szélén megjelenik az állat feje.

A világhálón viharos gyorsasággal elterjedt kétségkívül látványos videó azonban felvet néhány kérdést, a felvétel valódiságával kapcsolatosan. Az egyik például, a kamera beállítás szöge, amely az Origo által megkérdezett szakember, az OzoneNetwork operatőre szerint eleve arra a pontra lett állítva, ahol a videó 38. másodpercében a macska feje megjelent.

A kamera beállítását tehát az állat - állítólagosan váratlan - felbukkanásának irányára optimalizálták. A házimacska (Felis silvestris catus) viselkedésbiológiájára jellemző, hogy a szokatlan, az állat számára fenyegető vagy ismeretlen helyzet azonnali menekülési reflexet vált ki.

A házi macskánál a számára szokatlan vagy fenyegető helyzet azonnali menekülési reflexet vált ki Forrás: Wikimedia Commons

Mindennek ismeretében több mint furcsa, hogy a beindított repülőgépmotor zúgása, illetve a kifutópályához guruló gép mozgása ellenére sem ugrott le a macska a gép szárnyáról, amelyre – állítólag – felkapaszkodott.

Légáramnak ellenálló macskaszőrzet

A híradások szerint - ez a felvételből is kitűnik – Jantot és utasa egy UL (Ultra Light) azaz ultrakönnyű gép fedélzetén emelkedett a magasba. Ezeknél a gépeknél - típustól függően – 70 -90 km/óra a minimális elemelési sebesség, átlagos utazósebességük pedig - ugyancsak típus függvényében 180 -230 km/óra körüli.

Felszálláskor az emelkedési szög sem könnyítené meg a macska számára a gép szárnyán maradást, hasonlóan az erős légáramláshoz.

A videó felvételen szereplő gép az UL típusokon belül az egyszerűbb kivitelűek közé tartozik, a fémvázas, vászonborítású szerkezet, és a félig nyitott pilótafülke is erre utal.

A Shark Aero a modern UL gépek egyik szép példája. Az ultrakönnyű gépek osztályába azok az egymotoros típusok tartoznak, amelyek maximális felszálló tömege (MTOM) 450-472,5 kilogramm Forrás: sharkaero.com

A vászonborítás lenne az egyetlen lehetséges érv a macska „utazása” mellett,

amelybe a karmaival meg tud kapaszkodni. Viszont ez még nem oszlatja el a kétségeket; a 39. és 41 másodperc közötti képkockákon látható, amint a macska a szárnyon előremászik a fülkéhez. Ennél a rövid felvételsornál - amely még a fülke elérése előtt mutatja az állatot - viszont

nincs látható nyoma a légáram hatásának; az állat hátán nem borzolódik fel a szőr,

és a farkát is egyenesen tartja. Ez szintén nehezen képzelhető el valóságos helyzetben. Mindenestre a videó mulatságos.