Cukiságáról nevezhetik el az új polipfajt

octopus adoriblis pacman ghost GIF
octopus adoriblis pacman ghost
Vágólapra másolva!
Alig akkora, mint az öklünk, és pici füleivel irányítja magát – az apró narancssárga polipfajt akár cukiságáról is elnevezhetik, ha végül tényleg az Opisthoteuthis adorabilis nevet kapja.
Vágólapra másolva!

Még semmi sem biztos, de egyelőre az angol adorable szóból eredő Opisthoteuthis adorabilis latin kifejezés vezet azon a listán, amelyen egy frissen feljegyzett, nagyon aranyos, apró polipfaj lehetséges nevei szerepelnek. Nem ez lenne az első eset, hogy cukisága miatt neveznek el egy állatot.

Bár régóta tudunk a kis polip létezéséről, életmódjáról egyelőre keveset ismerünk: annyi biztos, hogy 200-600 méter mélyen, a Csendes-óceánban él, mindössze 6 Celsius-fokos vízben Forrás: Monterey-öbölbeli Kutatóakvárium Intézet

Már tojásokat is rakott

Az apró polipfélét a Monterey-öbölbeli Kutatóakvárium Intézetének munkatársa, Stephanie Bush nevezi majd el – ő az, aki évek óta foglalkozik egy befogott példánnyal és tojásaival.

A kis állat ugyanis annyira jól érezte magát új otthonában, hogy befogása után rögtön négy tojást is rakott az akvárium aljára.

Ezek már legalább egy éve fejlődnek, de a kis polipok még mindig nem bújtak ki belőlük. „Akár két és fél – három évig is eltarthat, mire kifejlődnek” – mondta el Stephanie Bush a Science Friday-nek. Ez azonban egyáltalán nem szokatlan a mélytengeri élőlények körében.

Régóta tudjuk, hogy létezik

Bár az aranyos kis polipfajnak hivatalosan még nincs neve, már 1990 óta tudunk a létezéséről.

Egy új faj részletes leírása mindig hosszadalmas feladat, és eddig senki nem vállalkozott arra, hogy az ökölnagyságú, narancssárga kis állatot tudományos néven is regisztrálja. Most Stephanie Bushon a sor, hogy részletesen megvizsgálja és leírja az új fajt, amelyet így ő nevezhet el.

Több "cuki" faj is létezik

Nem ez lenne az első eset, hogy egy állatfajt cukisága után neveznének el:

ugyanígy járt a Lophornis adorabilis, vagyis a fehérüstökű kacérkolibri, amely szintén aranyossága miatt kapta az adorabilis nevet. Sőt, egy fésűkagylóféle is létezik, az Bractechlamys adorabilis, az ugrópókfélék közül pedig Anasaitis adorabilis latin fajnevében szerepel a kifejezés.

– mondta el Bush.

A Lophornis adorabilis, vagyis a fehérüstökű kacérkolibri Forrás: Flickr / Amir Matityahu

Speciális körülmények között tartják

Az akváriumban egyébként egy speciális tartályban tartják a kis polipot, amelyben vörös fénnyel világítják meg a vizet, hogy az állat sötétséghez szokott szemét ne bántsa a fény, mivel a vörös színt képtelen érzékelni. Ezen kívül bőven hagytak helyet az állatnak arra, hogy fel-le ússzon, a csápjai között ugyanis olyan speciális hártya fejlődött ki, amelynek segítségével leginkább vertikálisan mozog.

Keveset tudunk róla

Bár régóta tudunk a létezéséről, életmódját egyelőre kevésbé ismerjük:

annyi biztos, hogy 200-600 méter mélyen, a Csendes-óceánban él,

mindössze 6 Celsius-fokos vízben érzi jól magát.

– mondta el Bush. Eddig kizárólag nőstényeket tudtunk vizsgálni – 12 példányt sikerült befogni, közülük egyik sem volt hím.