Újabb kutatás lobbantja lángra az állati éntudatról folyó vitákat

patkány
(TO GO WITH AFP STORY BY HENRY ORREGO - MORE PICTURES ON IMAGE FORUM) A cat smells a rat during a search of explosives practice on September 9, 2008, in Bogota. The Colombian police is developing a training programme with rats to make them find land mines. AFP PHOTO/Mauricio Duenas
Vágólapra másolva!
Az éntudatot leginkább az emberekre jellemző tulajdonságként ismerjük, de egy új kutatás szerint sokkal gyakoribb lehet az állatvilágban, mint gondolnánk. A publikáció amellett érvel, hogy bármely állat, amely képes elképzelni döntéseinek jövőbeli következményeit, egyfajta primitív éntudattal rendelkezik.
Vágólapra másolva!

A kutatás – amelyet a Warwick Egyetem filozófusai és pszichológusai folytattak le – nem kísérleti bizonyítékokon alapul és messze van attól, hogy következtetéseket vonjunk le belőle, de megkérdőjelezi azt, ahogyan az éntudatról, vagy az állatok kognitív képességeiről gondolkozunk.

Ötvenes évekbeli kísérlet volt az inspiráció

A kutatás egy nagyon régi kérdést feszeget:

– mondta a kutatás vezető szerzője, Thomas Hill az egyetem sajtóközleményében. „A kulcsfelismerés az, hogy ha az állatok képesek fejben szimulálni a jövőben végrehajtott cselekedeteiket, akkor meg tudják különböztetni az elképzelt tetteket a valódi tapasztalatoktól – mondta a kutató.

A tanulmány egy korábbi, 1950-es években végrehajtott vizsgálatra támaszkodik. A kísérletben patkányokat küldtek keresztül egy labirintuson, melynek kijáratánál élelem várta őket. Bizonyos pontokon a rágcsálók döntésre kényszerültek, hogy merre is menjenek tovább. A tudósok azt figyelték meg, hogy a patkányok az említett

„döntési pontokon” gyakran megálltak és - legalábbis látszólag – megfontolták cselekedetüket.

Forrás: AFP/Mauricio Duenas

Nincsenek hamis emlékek

Későbbi vizsgálatok azt igazolták, hogy a hippokampusz bizonyos régiói – amelyek a választási lehetőségek szimulálásáért felelősek – aktiválódtak a döntési pontokon. Ezt egyébként nem csak a patkányoknál, hanem más gerinceseknél is megfigyelték. Ennek hatására Hill és munkatársai megpróbálták értelmezni, mi is játszódhat le az állatok fejében.

Arra jutottak, hogy ha a rágcsálók jövőbeli eseményeket modelleznének le fejben anélkül, hogy éntudatuk lenne, az „hamis emlékek” keletkezéséhez vezetne, és az állatok nem tudnák megkülönböztetni az elképzelt és valós szituációkat. Ha pedig ez lenne a helyzet,

a patkányok képtelenek lennének megfelelő döntéseket hozni arról, hogy hol keressék következőleg az élelmet

– márpedig a korábbi kísérletekben nem ezt tapasztalták.

A patkányok segítenek a bajbajutott fajtársaknak Forrás: --

További kutatások szükségesek

Mindez ahhoz a konklúzióhoz vezetett, hogy a patkányok különbséget kell, hogy tudjanak tenni a valódi és az elképzelt tapasztalatok között. Ehhez pedig valamilyenfajta éntudatnak kell léteznie a kutatócsoport modellje alapján. Persze azt a szakemberek is megjegyzik, hogy rengeteg további kutatás szükséges ahhoz, hogy hipotézisüket alátámasszák.

– mondta Hills. A tanulmány a Current Zoology című folyóiratban jelent meg.