Színváltó polipbőrt állítanak elő mesterségesen

Octopus vulgaris polip
Spain, Costa Brava, Cap de Creus, Octopus vulgaris, Common Octopus over Reef
Vágólapra másolva!
Elektromos álcaruhákat készíthetnének a most felfedezett, polipok színváltó képességét utánozó anyag segítségével.
Vágólapra másolva!

A Bristoli Egyetem kutatói olyan mesterséges, a polipéhoz hasonló bőrről készítettek számítógépes modellt, amely ha elkészül, képes lesz elektromos impulzusok hatására színt és méretet változtatni. Bár már korábban is készítettek olyan prototípust, amely akkor színeződött el, ha különböző hőhatások érték, a kutatók szerint az elektromos megoldás sokkal gyorsabban reagálhat majd a változásokra.

A polipok a bőrükben található kromatofóra segítségével változtatják mintázatukat Forrás: hemis.fr/Dirscherl Reinhard

A csodálatos kromatofórák

A polipok, tintahalak és kalmárok a lábasfejűek törzsébe (Cephalophoda) tartoznak – ezek az állatok képesek színüket és mintázatukat változtatni környezeti hatásokra reagálva, vagy pedig azért, hogy egymással kommunikáljanak. Ezt a tulajdonságukat a bőrükben található kromatofóra nevű, fényérzékeny, festékanyagot tartalmazó sejteknek köszönhetik, amelyek aszerint tágulnak és szűkülnek össze, hogy az állat milyen mintázatot varázsol magára.

A kromatofórákhoz kapcsolódó izmok mozgatják a sejteket: ha összehúzzák azokat, a szín világosabb, ha széthúzzák, sötétebb lesz.

Elektromos impulzusokra reagál az új anyag

A Bristoli Egyetem kutatója, Aaron Fishman és kollégái úgy gondolják, hogy a most modellezett, polipszerű okos anyagot álcaruhák készítésére lehet majd használni – sokkal gyorsabban reagál ugyanis a változásokra, mint a korábbi prototípus, az ettől függetlenül kialakított hőre érzékeny bőranyag.

A lábasfejűekre jellemző, hogy képesek a környezet hatására vagy az egymással történő kommunikáció céljából megváltoztatni színüket Forrás: AFP

Az új okos anyag azokat az izomszöveteket fogja utánozni, amelyek a polipok kromatofóráit mozgatják – így a közéjük illesztett színanyagokat hasonlóképp húzzák szét és nyomják össze, mint az izmok a kromatofórákat.

Megkülönböztető ruházatnál alkalmazhatják

mondta el a Live Science-nek Fishman. Az ausztrál óriás tintahal „elvonuló felhőket” mimikázó mintázatát például majdnem teljesen le tudták kopírozni.

Fishman és kollégái úgy gondolják, hogy katonai célokon túl az új okos anyagot megkülönböztető ruházat gyártására is felhasználhatják – az új technológia például a katasztrófák áldozatainak mentésénél is segítségünkre lehet.