Bizarr delfintetem miatt nyomoznak a tengerbiológusok

delfintetem
A szóban forgó tetem
Vágólapra másolva!
Egy partra vetett delfintetem tartja izgalomban New Jersey tengerbiológusait, akik valóságos nyomozást indítottak a csonkítást elkövető állat megtalálása érdekében.
Vágólapra másolva!

Bizarrul megcsonkított újszülött delfin tetemére bukkant egy nő a New Jersey állambeli Wildwood tengerpartjánál június 13-án. A megdézsmált testről készített fotó azóta a Facebookon keresztül bejárta az internetet, és mindenki azt találgatja, mi pusztíthatta el az egyébként fiatal példányt.

– írta Robert Schoelkopf, a Marine Mammal Stranding Center nevű nonprofit szervezet igazgatója. „A 0,9 méter hosszú tengeri emlős vélhetően már azelőtt elhalálozott, mielőtt a cápák egy nagyobb darabot kiharaptak volna belőle.”

A szóban forgó tetem Forrás: Karissa Kerns, Marine Mammal Stranding Center

Nem biztos, hogy cápa ölte meg

„Nem szokatlan jelenség, ha cápák által megrágcsált tetem vetődik a partokra, hiszen ez a ragadozók feladata:

megtisztítják az óceánok vizét a hulladéktól”


– mondta Schoelkopf, aki 40 éve foglalkozik tengeri emlősökkel. A szakembernek hatalmas fotós adatbázisa van olyan, ismeretlen okok miatt elpusztult állatokról, amelyek tetemét cápák csonkították meg. Természetesen azt Schoelkopf is elismeri, hogy tévedhet, és valóban cápák végeztek a fiatal delfinnel, mégis úgy gondolja, ez a lehetőség valószínűtlen.

Az elpusztult állatokat is megeszik

Bonyolultabb a helyzet Daniel Abel tengerbiológus (Coastal Carolina University) szerint, aki a Live Science tudományos portálnak elmondta - „egy cápának nem jelenthet gondot egy delfin méretű állat leölése, ugyanakkor az is ismert, hogy a döghúst sem veti meg”.

Sokan vadászként tekintenek a cápákra, pedig nem túlságosan válogatósak abból a szempontból, hogy a préda életben van-e, vagy sem, a dögöt is elfogyasztják (feltéve, ha nem túl régi a tetem).

Például ismertek olyan esetek, hogy a fehér cápák (Carcharodon carcharias) bálnatetemet esznek, holott igen ügyesek és hatékonyak az élő zsákmány elejtésében is.

– hangsúlyozta Abel.

A fehér cápa az elhullott állatok húsát sem veti meg Forrás: AFP/Theo Ferreira

„Ha táplálkozni indulsz, de közben ingyenebédbe botlasz, akkor megállsz, és enni fogsz” – szemléltette a példával mondandóját Abel.

Egyes tengeri területeken, így például a Földközi-tengerben is, ahol nem élnek kiterjedt fókakolóniák, a fehér cápák fontos prédáját alkotják a kisebb cetek, így például a palackorrú delfinek is Forrás: Origo

A tengerbiológus véleménye alapján egy apróbb fehér cápa ehetett a fiatal delfinből, Schoelkopf viszont úgy véli, valamilyen kisebb méretű cápafaj haraphatott bele a tetembe.

További gyanúsítottak

„Könnyen lehet, hogy tigriscápa lehet az elkövető, mivel ez a tengeri ragadozó kedveli a város part menti régióira jellemző sekély vizeket” – mondta Schoelkopf, aki több, tigriscápa által hátrahagyott delfinmaradványt talált már a partoknál.

A tigriscápa kedveli a sekély vizeket Forrás: wikipedia

Mindenesetre a tigriscápa és a fehér cápa mellett legalább hét másik cápafaj is él New Jersey partjai közelében, így a „bűnös” faj megtalálása érdekében további vizsgálatokra lesz szükség, amelyet a Marine Mammal Stranding Center munkatársai vezetnek.