Rejtett ajtót mutattak be a Colosseumban

gladiátor
Gladiátor küzd egy oroszlánnal egy korabeli ábrázoláson
Vágólapra másolva!
Rekonstruálták a Colosseum egyik rejtélyes szörnyajtaját, amelyen át a gladiátorokra engedték az olyan felhergelt vadállatokat, mint az oroszlán, a leopárd vagy a medve. Most a turisták is láthatják, hol érkeztek a küzdőtérre a gyilkos fenevadak.
Vágólapra másolva!

A turisták mostantól fogva láthatják, hol eresztették a gladiátorokra a különböző vadállatokat – a harcosokra általában farkasokat, medvéket, oroszlánokat, esetenként antilopokat uszítottak. Az ókori Róma cirkuszi játékain a rabszolgasorban lévő gladiátoroknak ezekkel az állatokkal kellett megküzdeniük.

Rabszolgák engedték el a vadállatokat

Rossella Rea, a Colosseum igazgatója a Discovery Newsnak elmondta, hogy a rejtekajtót és az azt mozgató szerkezetet is rekonstruálták.

Egy új dokumentumfilm kedvéért építik újra a Colosseum felvonóit Forrás: Wikimedia Commons

A 7 méter magas faeszköz összesen 300 kilogrammot nyomott, és rabszolgák hajtották, hogy felemeljék a fenevadakat a küzdőtérre.

Colosseum, a római halálcsapda

Ezt és a maradék 27 emelőszerkezetet Gary Glassman rendező dokumentumfilmjéhez, a Colosseum: a római halálcsapda című mozihoz újítják fel, de csak ez az egy marad meg később is – a turisták kedvéért.

Gladiátor oroszlánnal küzd egy korabeli freskótöredéken Forrás: Wikimedia Commons

Az ajtón kívül az eredetileg nyolc rabszolga által hajtott mozgatóeszközt sem bontják le, így bárki megtekintheti majd a 2000 éves, gladiátorgyilkos rejtekhelyet is.

Az isteni erejű harcos

Azonban nem minden gladiátor számára jelentette a véget, ha ráeresztették a vadállatokat: a legenda szerint egy Carpophorus nevű harcos egyetlen összecsapás alatt négy felbőszített állattal, egy medvével, egy oroszlánnal, egy leopárddal és egy orrszarvúval is végzett.

A legendás Carpophorus megküzd egy oroszlánnal Forrás: Wikimedia Commons

Félmeztelen női gladiátorok is küzdöttek

A Colosseumban évente átlagosan 120 napig tartottak a különböző küzdelmeket felvonultató játékok. A rendezőknek az volt a legfőbb céljuk, hogy még a játékokat rendszeresen látogató, tapasztaltabb közönséget is időről időre meg tudják lepni látványos újdonságokkal.

A most rekonstruált rejtekajtókon ezért a legváratlanabb pillanatokban engedték be a vadállatokat, de esetenként félmeztelen női gladiátorokat, elefántokat vagy egyszerű csirkéket is a harcosokra eresztettek.

A csapóajtó és az emelőszerkezet újjáépítése a produkciós irodának összesen 200 ezer eurójába került, és mintegy 15 hónapig folytak a munkálatok.