Víz alatti feltárás segít megérteni Kína kereskedelmének történelmét

Vágólapra másolva!
Negyven napos víz alatti kínai régészeti feltárás zárult eredményesen a Dél-kínai-tengeren, a Hszisa-szigetcsoportnál - közölték hétfőn a helyi illetékesek.
Vágólapra másolva!

A Hajnan tartományban, Vencsang kikötőjében hétfőn partra szállt kutatócsoport számos régészeti leletet - sérült porcelándarabokat, építkezéshez szállított köveket - hozott felszínre és egyéb kutatásokat is folytatott - számolt be az útról Teng Csi-csiang, a kutatás vezetője.

Negyven napig tartott a kutatóút

Az expedíció során 37 leletet sikerült kimenteniük egy Sanhu szigetnél egykor elsüllyedt hajóroncsról. A csoport a Kancsüan szigeten található romoknál szárazföldi kutatást végzett és egy további hajóroncsot is átvizsgált a Csinjin sziget közelében. A negyven napos kutatóutat a kínai Állami Kulturális Örökség Hivatala és a Hajnan tartományi kulturális örökségi hivatal támogatta.

Ez volt a második legjelentősebb víz alatti régészeti feltárás a Dél-kínai-tengeren azóta, hogy 2007-ben a Hszisa-szigeteknél folytatott kutatás során több mint hétszáz éve elsüllyedt porcelánok kerültek elő egy hajóroncsról.

- hangsúlyozta Csaj Hsziao-ming, a kínai kulturális örökségvédelem egy illetékese.

Kína az utóbbi években nagyobb hangsúlyt fordított a víz alatti régészeti lelőhelyek feltárására és védelmére. Több kínai város, tartomány szeretné felvetetni az UNESCO világörökségi listájára az úgynevezett tengeri selyemútnak a Dél-kínai-tengeren áthaladó szakaszát. Eddig már több mint 120 hajóroncsot találtak a Hszisa, Nansa és Csungsa szigetek közelében.