Jól mutatnak az űrből Dél-Korea algafarmjai

hínárfarm
A sziget körül jól látszanak a téglalap alakú hínárfarmok
Vágólapra másolva!
Tisztán látszanak a NASA műholdképeiről Dél-Korea tengeri moszatfarmjai – a téglalap alakú termőszigetek egyre nagyobb szerepet játszanak az ország gazdaságában.
Vágólapra másolva!

A NASA Earth Observatory olyan műholdfelvételeket készített Dél-Koreáról, amelyeken tisztán látszanak az ország algafarmjai. A gyönyörű képeken a szigetek közelében lehet felfedezni a téglalap alakú objektumokat – ezek kötelekkel és bójákkal kordában tartott moszattelepek, amelyek nagy szerepet játszanak Dél-Korea gazdaságában.

A Landsat 8 által készített felvétel Dél-Korea moszatarmjairól Forrás: NASA / Earth Observatory

A fotókon is szereplő Sisan-sziget Dél-Korea algatermelésének 90%-át adja. 1970 óta az ország tengeri moszatgazdálkodása évente átlagosan 8%-kal nő, mára a Föld algatermésének 90%-a innen érkezik. Ha összehasonlítjuk a többi földművelési módszerrel, az algatermesztés mint sajátos akvakultúra rendkívül környezetbarát – írja Adam Voiland, az Earth Observatory kutatója.

A sziget körül jól látszanak a téglalap alakú algafarmok Forrás: NASA / Earth Observatory

Dél-Koreában az Undaria nemzetséghez tartozó barna-, és a Pyropia genusba sorolt vörösalga fajokat termesztenek, ezeket a tradicionális koreai, japán és kínai ételek készítéséhez használják.

A műholdfelvételeket a Landsat 8 műhold készítette Operational Land Imager (OLI) eszköze segítségével. Ugyanezeket a tengeri algafarmokat egyébként, bár kevésbé látványosan, de a Google Maps böngészése közben is megfigyelhetjük.