Még esélyes, hogy nem pusztul ki a ritka faj

szibériai tigris
Vágólapra másolva!
Az Oroszországban honos amuri (szibériai) tigrisek (Panthera tigris altaica) egyedszáma nem hogy csökkent, hanem nőtt az elmúlt tíz évben – tette közzé az örvendetes információt az orosz kormány. 
Vágólapra másolva!

A Természetvédelmi Világalap (WWF) oroszországi nagykövetének elmondása szerint nőtt az amuri (szibériai) tigrisek populációja a kulcsfontosságú oroszországi területeken. A siker egyaránt köszönhető az ország pozitív politikai hozzáállásának, és a természetvédők munkájának.

Több országot vettek górcső alá

Az állatok élőhelye nagyjából 150.000 négyzetkilométernyi területen helyezkedik el. A terepi kutatásban körülbelül kétezer szakember vett részt GPS-szel és műholdas kameratechnikával. A számadatok alapján a területen

jelenleg összesen 480 és 540 közé tehető az egyedek száma,

ebből hozzávetőleg száznak utódai is születtek a közelmúltban. Az elmúlt tíz évben nőtt a Szibéria távol-keleti részén élő populáció, hiszen 2005-ben csupán 423-502 példányt regisztrált a természetvédelmi civil szervezet. Feltételezések szerint erről a vidékről származik a legtöbb szibériai tigris, világviszonylatban pedig az amuri nagymacskák 95 százaléka él ezen a területen. Szakértők szerint Malajziában az év elején a tigrisek száma 250-340 egyed között mozgott a korábban becsült ötszázhoz képest. A felmérésbe bevették Indonéziát, Thaiföldet, Mianmart, Laoszt, Kambodzsát és Vietnámot is.

A WWF idén több amuri (szibériai) tigrist regisztrált a tíz évvel ezelőtti adatokhoz képest Forrás: Wikimedia Commons

Néhol közbeszól a politika

A sikert az orvvadászok elleni erőfeszítéseknek is tulajdonítják: jelenleg már sokkal keményebb büntetés jár a tigrisek illegális vadászásáért, kereskedelméért mint korábban. "A legfontosabb az erős politikai támogatás, ennek eredményei már Oroszországban és Indiában is megmutatkoznak. Azonban ahol a politikai támogatás gyengébb – például Délkelet-Ázsiában –, ott ellenállásba ütközünk és a sürgősnek tartott intézkedések sem valósulnak meg azonnal” – nyilatkozta Mike Baltzer, a WWF Tigers Alive kezdeményezés vezetője.