Szellemeket lát? Talán a penész az oka

kísértetház, Disneyland Párizs
Kísértetház a párizsi Disneylandben
Vágólapra másolva!
Nem biztos, hogy megbolondult, ha szellemeket lát. Az elhanyagolt épületekben elszaporodhatnak a hallucinációkat okozó penészgombák, állítják amerikai kutatók.
Vágólapra másolva!

„A kísértetek észlelésével kapcsolatos nagyon sok élmény hasonló jellegű azokhoz a mentális vagy neurológiai tünetekhez, amelyekről a mérgező penészgombáknak kitett személyek számoltak be” – mondta Shane Rogers, a New York állambeli Potsdamban lévő Clarkson Egyetem professzora.

Pszichoaktív hatások

Egyes gombák (varázsgombák) pszichoaktív hatásai jól ismertek, mások, így a beltérben élő penészek ilyen tulajdonságait kevéssé tanulmányozták.

Kísértetház a párizsi Disneylandben Forrás: Wikipaedia

„Noha kétségtelen tény, hogy az épületekben élő penészgombák spórái allergiát és asztmát, valamint más élettani tüneteket válthatnak ki, sokkal vitatottabb a kognitív (gondolkodással kapcsolatos) és más agyi funkciókra gyakorolt hatásuk” – mondta Rogers.

A penészspórát belégzett emberek gyakran számolnak be hangulatingadozásról, hiperaktivitásról és oktalan dühről. A gyakori pszichiátriai tünetek közé tartozik még a gondolkodás zavartsága, a depresszió és a memóriavesztés.

Kísértetházak

Mint a Mail Online folyóiratnak elmondta, Rogers sokáig megszállottja volt a kísértethistóriáknak, és habzsolta a szellemjárta helyekkel kapcsolatos kutatásokat. Ez is ösztönözte arra, hogy munkatársaival megvizsgálja több olyan New York államban lévő ház levegőminőségét, amelyekről az a hír járja, hogy szellemeket láttak bennük.

A kutatók felmérik a levegő minőségét, és megvizsgálják a levegőben úszó spórákat. Az adatokat összehasonlítják az olyan helyekről vett mintákkal, ahol nem tapasztaltak paranormális aktivitást.

A csoport még csak néhány „szellemjárta” házból vett mintát elemzett, és eddig nem tapasztalt összefüggést a levegőminőség és a kísértetek megjelenés között. Rogers azonban hangsúlyozta, hogy csak nagyobb számú mintavétel után lehet egyértelműen megerősíteni vagy kizárni a penészgombák hallucinogén szerepét a kísértetjárásokban.