Szabad szemmel látszanak a hajóroncsok a Michigan-tó mélyén

hajóroncs
A Rising Sun fából készült gőzhajó 1917. október 29-én süllyedt el és esett darabokra
Vágólapra másolva!
Nagyon kis ideig, a jégolvadás után és a nyári algainvázió előtt szabad szemmel láthatók a Michigan-tó fenekén pihenő hajóroncsok.
Vágólapra másolva!

A parti őrség járőrei gyönyörű légifotókat készítettek a Michigan-tó kristálytiszta vizéről – rövid ideig, az algainvázió megkezdődéséig szabad szemmel is láthatóak a sekélyebb területeken elsüllyedt hajók maradványai.

A "Shipwreck Sundayen", azaz "Hajóroncs Vasárnapon" készült képeken szereplő elsüllyedt hajók egy részét még nem sikerült azonosítani - így például ezt a roncsot sem Forrás: U.S. Coast Guard Air Station Traverse City

A parti őrség légi egysége lőtte a csodálatos képeket

Pontosan nem tudni, mennyi ideig lehet szabad szemmel is megcsodálni a roncsokat – a víz csak akkor ilyen tiszta, amikor a téli jégtakaró már elolvadt, de a nyáron "robbanó" algák még nem lepik el a tavat, és az üledék sem kavarodott fel. A gyönyörű képeket egy, a búvárok között igen népszerű partszakaszról készítették, ahol általában a hajóroncsok miatt merülnek.

Ismeretlen hajóroncs a Michigan-tóban Forrás: U.S. Coast Guard Air Station Traverse City

6000 hajó a tavak fenekén

A Smithsonian magazin értesülései szerint a Nagy-tavakban megközelítőleg 6000 hajó süllyedt el, ebből nagyjából 1500 található a Michigan-tóban. A lefotózott területen süllyedt el például a The Francisco Morazan, egy óceánjáró áruszállító, amely 1960 november 29-én, tomboló hóviharban zátonyra futott.

A Rising Sun fából készült gőzhajó 1917. október 29-én süllyedt el és esett darabokra Forrás: U.S. Coast Guard Air Station Traverse City

A Morazan ott süllyedt hullámsírba, ahol 1903. november 4-én a Walter L. Frost fagőzös is. Mindkét roncs csak néhány méterre fekszik a parttól, sekély vízben.

A James McBride 1857. október 19-én süllyedt el egy viharban Forrás: U.S. Coast Guard Air Station Traverse City

Kevés ideig láthatóak

A mezőgazdasági munkálatok miatt a Michigan-tó, - akárcsak a Nagy-tavak többi tagjának víztömege -, hamarosan algákkal telítődik, így a nyári hónapokban mindebből már semmi sem lesz látható. Ezért minden évben csupán néhány hétig csodálhatjuk meg a tóban pihenő hajóroncsokat.