Rossz hatással van a tinikre a filmbeli alkoholfogyasztás

alkohol, tinédzser
(dpa) - A young woman drinks a so-called alcopop in front of an illuminated poster wall in a trendy bar in Frankfurt, Germany, 28 September 2004. Alcopops, a sweet soft drink mixed with brandy or schnaps, are especially popular with teenagers.
Vágólapra másolva!
Azok a fiatalok, akik a filmekben alkoholfogyasztást látnak, nagyobb valószínűséggel kezdenek bele mértéktelen italozásokba - egy új tanulmány szerint. 
Vágólapra másolva!

Bridget Jones is hibás

A tudósok több mint 5000 brit tinédzsert kérdeztek meg az alkoholfogyasztási szokásaikról, a résztvevők egy ötven filmből álló listát is kaptak, amin szerepelt a Bridget Jones naplója és Aviator című film is. Akik a legtöbb filmet látták, 20%-os valószínűséggel fogyasztottak már alkoholt, 70%-kal nagyobb valószínűséggel mértéktelenül. Így nőtt kétszeresére is náluk az alkohollal kapcsolatos problémák száma, mint a nem fogyasztók esetében.

A kutatás azt is kimutatta, hogy 1989 és 2008 között a populáris brit filmek csaknem háromnegyede ábrázolt alkoholfogyasztást, ám ennek csupán 6%-át sorolták a felnőtteknek szólóak közé. A tanulmány vezető szerzője Andrea Waylen (Bristol Egyetem) szerint a tinédzsereknek nincs pontos megítélésük az ivásról. „Az alkohol gyógyszernek számít és potenciálisan káros hatásai nem csak az egyénre, hanem annak családjára és barátaira is kiterjedhetnek”- mondta Waylen.

A fiatalokat könnyen befolyásolhatják a filmek, amelyben alkoholt fogyasztanak Forrás: DPA/AFP/Frank May

"Nem túl gyakori, hogy az alkohol káros hatásait ábrázolnák a filmekben - például a hányást és a másnaposságot. Véleményem szerint a fiatalok, nem igazán tudják pontosan mivel jár az alkohol fogyasztása. Az a gyanúm, hogy amikor a tinédzserek a filmeket nézik, nagy valószínűséggel azonosulni tudnak azokkal, akik az alkoholt isszák” – tette hozzá a kutató.

A tanulmányt a Pediatrics nevű folyóiratban tették közzé.