Magyar mérnökök juttattak a világűr határára egy kávécserjét

puli nescafé
Gyönyörű panoráma a Földről, a sarokban egy éppen elhúzó repülőgéppel
Vágólapra másolva!
Egy kávécserjét küldtek fel a sztratoszférába a magyar Puli Space Technologies és a Nescafé munkatársai vasárnap, az űrhajózás világnapján. Az akció célja, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, hogy egyre kevesebb kávé terem a Földön, és ha a tendencia nem fordul meg, a kávé luxuscikké válhat.
Vágólapra másolva!

Az első kávé az űrben

54 évvel ezelőtt, 1961. április 12-én hódította meg az ember a kozmoszt: ezen a napon érte el a világűrt Jurij Gagarin szovjet asztronauta. Az első űrutazás tiszteletére minden év április 12-én emlékezünk meg az űrhajózás világnapjáról.

Így indult útjának a Nescafé kávécserje a sztratoszférába Forrás: Puli Space Technologies

Bár külön világnappal nem rendelkezik, de a kávék közül a Nescafé volt az első, amely megjárta a világűrt. Az instant fekete ugyanis nem csak amiatt vonzó a fellegek felett is, mert 100 százalék valódi kávéból készül, hanem azért is, mert az űrhajósok számára könnyen elkészíthető. Nem kell a súlytalanság állapotában lebegő kotyogót üldözniük, és a kis csomagolás sem foglal el annyi helyet, mint egy nagyobb kávéházi gép.

A Nescafé cserje útját 3 akciókamerával rögzítette a csapat Forrás: Puli Space Technologies

A kimondottan az Apollo 11 legénységének igényei szerint összeállított csomag a Nescafé termékek mellett szőlőlevet és természetes anyagokból készült édességeket (kókuszkockát, mogyorókockát, csokoládékockát és eperkockát) is tartalmazott.

Gyönyörű panoráma a Földről, a kép sarkában egy éppen elhúzó repülőgéppel Forrás: Puli Space Technologies

Magyar kutatók dolgoznak a kávé megmentésén

Magyar űrkutatók vállalkoztak arra, hogy idén, az űrhajózás világnapján a világűr közelébe küldenek egy Nescafés dobozba csomagolt kávécserjét. A Puli Space Technologies munkatársai egy nagy hatótávolságú, héliummal töltött meteorológiai ballon segítségével juttatták a sztratoszférába a növényt. Az utazást speciális eszközökből összeállított rendszerrel rögzítették.

A kávécserje Pécelről indulva emelkedett a magasba Forrás: Puli Space Technologies

Dr. Pacher Tibor, a Puli Space Technologies alapítója és vezetője elmondta, míg Gagarin repülése megnyitotta számunkra az utat a kozmoszba, az Apolló program keretében pedig a Holdra is eljutottunk, ma már azon dolgoznak a szakemberek, hogy az emberiség véglegesen kilépjen földi bölcsőjéből, és tartósan megvesse a lábát először a Holdon, majd a Naprendszer távolabbi vidékein.

Minden úgy ment, ahogy eltervezték

A vasárnapi repülésen a kávécserje Pécelről indulva, közel három és fél órás út és mintegy 36 000 méter magasság elérése után, az előrejelzéseknek megfelelően Tiszasas közelében ért földet.A küldetést 3 akciókamerával rögzítette a csapat, a felvételeket pedig nagy kapacitású adathordozókon tárolták.

A Nescafé kávécserje a nádasban, az előre meghatározott helyszínen ért földet Forrás: Puli Space Technologies

A Földet elhagyó, majd a sztratoszférából visszazuhanó doboz útját nyomkövetők és okostelefon segítségével monitorozták. Az esemény külön értéke, hogy egy valós földi problémára tudtuk vele felhívni az emberek figyelmét.

Így festett a héliummal töltött ballon, rajta a speciális eszközökből összeállított rendszer és a kávécserje Forrás: Puli Space Technologies

Luxuscikké válhat a kávé - szükség van gyors megoldásra

Az akció célja az volt, hogy rávilágítson a világ kávétermesztésének aggasztó mértékű csökkenésére. Ha a tendenciák ilyen mértékben folytatódnak, a Nestlé szerint a kávé néhány éven belül luxuscikké válhat. A világpiaci ár már 2014-ben is jelentősen emelkedett.

A Puli Space Technologies és a Nestlé csapata, akik a sztratoszférába küldték a kávécserjét Forrás: Puli Space Technologies

Hogy ezt a kedvezőtlen jelenséget megelőzze, a Nestlé a világ vezető kávégyártójaként olyan megoldásokat kínál a termesztőknek, amelyekkel egyre jobb minőségben és növekvő mennyiségben szüretelhetik a kávéjukat.

A Nestlé és a Puli Space Technologies együtt dolgozott azon, hogy felhívják a figyelmet a világ csökkenő kávétermesztésére Forrás: Puli Space Technologies

A NESCAFÉ terv keretein belül a cég világszerte 220 millió magas hozamú, a növényi betegségeknek ellenálló kávépalánta átadásával támogatja a termesztőket 2020-ig, amelyekből 38 milliót már szét is osztottak. Ennek köszönhetően a termelők megfiatalíthatják növényállományukat, amely így megsokszorozhatja a termés mennyiségét, ezáltal pedig nagyobb jövedelmet biztosít a gazdák számára.