Lézerrel lőnék az űrszemetet az űrállomásról

Föld, ISS
A Föld az ISS-ről nézve
Vágólapra másolva!
A kutatók hatalmas lézereket akarnak szerelni a Nemzetközi Űrállomásra, hogy ezek segítségével ritkítsák meg a Föld körül keringő, az űrkutatásra veszélyt jelentő űrszemetet.
Vágólapra másolva!

A tervet a japán Riken Intézet kutató javasolták. Célzóberendezésként az Extrém Univerzum Űrobszervatóriumnak a jelenleg a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) illesztett távcsövét használnák. Amikor ez veszélyes törmeléket venne észre, akkor egy lézerrel darabokra lőnék ezt, és ezek a darabok – pályájukról letérve – elégnének a Föld légkörébe érve.

Elkerülni a Gravitáció katasztrófáját

A terv csak egyike a sok javaslatnak, amely arra született, hogyan szabaduljanak meg a Föld körül keringő mintegy 3000 tonnányi űrszeméttől. A használhatatlanná vált műholdakból és egyéb törmelékből álló szemét fenyegetést jelent a hasznos műholdakra, illetve az űrállomásokra. Egy ilyen képzeletbeli katasztrófát mutat be a Gravitáció című film is.

A Föld az ISS-ről nézve Forrás: NASA

A lézeres terv mögött álló csapat azt reméli, hogy a gyakorlatban is tesztelhetik elképzelésüket az ISS fedélzetén található kisebb teleszkóppal és lézerrel. Ha működik, akkor felszerelhetnék a végleges változatot az ISS-re.

Törmelékmegsemmisítő lézer

A csapat szerint a végleges változat egy háromméteres teleszkópból és egy tízezer nyalábból épített lézerből állna. Ezzel 100 kilométer távolságból el lehetne találni a törmelékdarabkákat. A csoport szerint, ha az ISS-re szerelt lézer beválna, akkor egy direkt az űrszemét megsemmisítésére tervezett lézert lehetne felküldeni az űrbe olyan magasságba, ahol a legtöbb veszélyes törmelék kering.