Filmre vették az egyetlen fekete flamingót

fekete flamingó
Normál melaninszinttel rendelkező flamingó szárnyal az égen - a fekete példány úgynevezett melanizmusban szenved
Vágólapra másolva!
Elképesztően ritka fekete flamingót filmeztek le Cipruson – környezetvédők feltételezik, hogy ez lehet az egyetlen ilyen sötét madár az egész világon.
Vágólapra másolva!

Fekete flamingó a katonai bázis mellett

Cipruson, Limassol és az Akrotiri katonai bázis között található nagy sósvizű tóban valószínűleg a világ egyetlen fekete flamingójáról készítettek videót. A különleges példányt környezetvédők kapták lencsevégre, amikor az éves flamingószámlálást tartották a tó területén.

A madár majdnem teljesen fekete, csak egy kis fehér folt látható a farka környékén. Eddig csupán egyszer sikerült lefilmezni hasonló ritkaságot, méghozzá 2014-ben, Izraelben – madárszakértők azonban úgy gondolják, hogy akkor is ugyanezt a példányt vehették videóra. EHa ez bebizonyosodik mindez azt jelentheti, hogy csak ez az egyetlen fekete flamingó él a világon.

A tudományos magyarázat

A madár különleges színe a túlzott melanintermeléshez köthető: ugyanúgy, ahogy az albínók alacsony melaninszintje fehérséget, a különösen magas festékanyagszint fekete színt okozhat. „Ilyen melaningazdag példánnyal találkozni igazi különlegesség” – nyilatkozta az Independentnek Pantelis Charilaou körenyeztvédelmi szakértő Akrotíri brit katonai bázisról. –„Gyakorlatilag ez az albinizmus ellentéte, a test a normálisnál több festékanyagot termel.” A flamingók általában világos rózsaszín tollazattal rendelkeznek, amit béta-karotinban gazdag táplálkozásuknak köszönhetnek.

Melanizmus

A melanizmus a bőr, szőrzet vagy tollak sötétbarna, illetve fekete elszíneződését jelenti, amit a melanin festékanyag felhalmozódása okoz. Általában emlősök és hüllők esetében gyakori, flamingók között ez az egy (esetleg kettő) eset ismert. A normális és sötét egyedek aránya többnyire a környezeti viszonyoktól függ: különböző helyeken más-más színezet javítja a túlélési esélyeket. A fekete párduc például egy melanózisos leopárd, de van olyan jaguár is, amelynek szőrzetében a fekete pigment (eumelanin) felszaporodik, a narancssárga pigment (feomelanin) mennyisége viszont lecsökken. Ellentéte az albinizmus, amikor a melanin festékanyag különösen alacsony.

Törökországba igyekezhet

„Izgatottak vagyunk, hiszen úgy gondoljuk, hogy ez az egyetlen ilyen flamingó a világon, és nagyon keveset tudunk róla” – nyilatkozta a Daily Mailnek Alexia Perdiou, a bázis környezetvédelemért felelős tisztsegédje. –„Rengeteg látogatóra számítunk a következő néhány napban.”

Normál melaninszinttel rendelkező flamingó szárnyal az égen - a fekete példány úgynevezett melanizmusban szenved Forrás: Flickr /vladeb

Martin Hellicar, a BirdLife Cyprus környezetvédő csoport munkatársa szerint a madár valószínűleg Törökországba, a szaporodási területére igyekszik, és csak táplálkozni állt meg a ciprusi tavon.