Páratlan fogás Luxorban

Vágólapra másolva!
Fantasztikusan gazdag leletanyagra, köztük 38 szoborra bukkant egy francia-egyiptomi régészcsoport a Kairótól 700 kilométerre délre fekvő Luxorban, Ptah isten templománál.
Vágólapra másolva!

Ptah isten a reflektorfényben

A karnaki templomegyüttes feltárásán és restaurálásán dolgozó régészcsoport múlt év decemberében Ptah temploma közelében egy sírboltot talált, amelynek feltárást a minap fejezték be. A kultikus tárgyak tárolására használt sírboltból 38 kis és néhány nagy szobrot, valamint mészkőből és rézötvözetből készült tárgyakat ástak ki, amelyek egy részét arannyal borítottak be.

Szobrok a frissen feltárt leletanyagból Forrás: Science Daily

Ezeket a különleges tárgyakat Ptah isten ülőszobra körül helyzeték el annak idején. Path volt Memphisz főistene, egyike azoknak az egyiptomi isteneknek, amelyeknek nincs állati alakja.

Ptah isten gránitszobra. Ptah azon kevés óegyiptomi isten közé tartozott, amelynek nem állati alakja volt Forrás: Wikimedia Commons

A leletanyagban található, egyebek között Ozirisz istent ábrázoló 14 szobor, szobrocska és figura. Három majomszobor, két, a hajnalhozó Nut istennőt ábrázoló szobrocska, valamint egy Básztet macsakistent ábrázoló kicsiny szobortöredék, szoboralapok és számos berakás.

Básztet, az egyiptomi macskaisten szobra Forrás: Wikimedia Commons

Rábukkantak továbbá egy szfinx szobrára valamint Imhotep istennőt ábrázoló fejtöredékre.

Nem mindennapi felfedezés

A vizsgálatok alapján a szakemberek úgy vélik, hogy a gyűjtemény az időszámítás előtti 8-7. századból, azaz a 25. fáraódinasztia idejéből származik - olvasható a ScienceDaily tudományos ismeretterjesztő hírportálon. Egyiptomi mércével is páratlan a felfedezés, mind mennyiségében és minőségében.

Luxori templomrészlet, fáraószoborral Forrás: Wikimedia Commons

A feltárás érdekessége továbbá, hogy a szakemberek egy teljesen új jegyzékbevételi módszert alkalmaztak, amely lehetővé teszi, hogy milliméter pontosan virtuálisan rekonstruálni lehessen a feltárás miden egyes lépését.

Karnak árnyékában

Luxor környékének leghíresebb óegyiptomi emléke, a karnaki templomegyüttes. Ez volt az ókori világ egyik legnagyobb kultikus építménye, amely mintegy száz hektáros területen fekszik. A páratlan épületkomplexumot 30 fáraó uralkodása alatt építették, a Középbirodalom korától, egészen a hellenisztikus, illetve római időkig.

Luxor és környéke az óegyiptomi kultúra emlékeinek páratlan tárháza Forrás: Wikimedia Commons

A hatalmas épületegyüttes az Újbirodalom egykori fővárosa, Théba területén feküdt. Közismert nevét a Luxorral szomszédos al-Karnak községről kapta, ahol napjainkban a páratlan romváros megtekinthető.

A híres kosfejű szfinxek egyike Forrás: Wikimedia Commons

Az ókori Egyiptomban Ipet szutnak azaz kiválasztott helynek nevezték, ahol a fáraók szentélye állt. Utóbbiban a fáraón kívül más földi halandó be sem tehette a lábát, még Ámon főpapjai sem.

Részlet a karnaki templomegyüttesből. A hatalmas kultikus komplexumot 30 fáraó uralkodása alatt építették Forrás: Wikimedia Commons

Az épületkomplexum három jelentősebb egységből áll, amelyből Ámon-Ré főistené a legnagyobb. Ettől délre áll Mut, a főisten feleségének temploma, amelynek a világhíres kosfejű szfinxekkel szegélyezett felvonulási út vezet a bejáratához.

Az egyik leghíresebb óegyiptomi uralkodó, II. Ramszesz is a templom építői közé tartozott Forrás: Wikimedia Commons

Északra a holdisten, Monthu szentélye található. A templomegyüttes a Nílus közelében, a hatalmas folyamtól alig ötszáz méterre fekszik. A karnaki templom az óegyiptomi történelem leghíresebb fáraói, köztük I. Széthi, II. Ramszesz, és III. Amenhotep építkezéseit is magában foglalja.