Megtalálták a Don Quijote szerzőjének sírját

Cervantes
A híres író szobra a madridi nemzeti Könyvtár előtt
Vágólapra másolva!
Bár további vizsgálatok szükségesek, spanyol kutatók biztosak benne: Cervantes és felesége csúnyán megrongált csontjaira bukkantak.
Vágólapra másolva!

Az elveszett sír

Eddig annyit tudtunk biztosan, hogy Miguel de Cervantes (1547 - 1616) földi maradványait egy madridi trinitárius templom őrzi - a pontos sír azonban eddig nem volt meg. Február elején a Baszkföldi Egyetem kutatóinak vezetésével hajsza indult Don Quijote atyjának végső nyughelye után, amiről mi is beszámoltunk már az Origón.

A feleség is megvan

A kutatás most úgy tűnik, sikerrel járt: a régészekből és antropológusokból álló csapat úgy véli, megtalálta a spanyol író csontjait. A 30 főt számláló csapat radarokkal, 3D-s nyomtatókkal és infravörös kamerákkal esett neki a trinitárius templom kriptáinak, míg végül rá nem akadt Cervantes sírjára - vele együtt eltemetve pedig megtalálták feleségét is.

A híres író szobra a madridi nemzeti Könyvtár előtt Forrás: Wikimedia Commons

A sírtársak segítettek a kutatásban

A fő nyomravezető nem maga Cervantes, hanem néhány olyan személy földi maradványa volt, akikről tudjuk, hogy a költővel együtt temették el őket, mielőtt még feldúlták volna a sírjaikat a templom 17. századi átalakítása során. "A maradványok nagyon rossz állapotban vannak, így egyelőre nem tudjuk biztosan azonosítani őket" - nyilatkozta Almudena Garcia Rubio, aki részt vett a kutatásban. -"De biztosak vagyunk benne, hogy a történelmi források ezt jelölik meg Cervantes temetkezési helyének, és azokat, akiket megtaláltunk, együtt földelték el vele."

A következő lépés a DNS-meghatározás: a kutatóknak rá kell jönniük, hogy a nagyon rossz állapotban fennmaradt csontok közül melyik tartozik a kalandos életű spanyol íróhoz, és melyik nem.