Elvitték a budapesti múmiát

Múmia
Az önmagát mumifikált szerzetes testét rejtő Buddha szobor, és röntgenképe
Vágólapra másolva!
Váratlanul összecsomagoltatta és elszállíttatta a budapesti természettudományi múzeumból holland tulajdonosa azt a világhíressé vált Buddha-szobrot, amelynek belseje egy mumifikálódott szerzetest rejt. 
Vágólapra másolva!

A múzeum szóvivője szerint, Kiss Stefán Mónika megdöbbentőnek és sajnálatosnak nevezte a lépést, amelyre sem a holland tulajdonos, sem a szállítási vállalat nem adott magyarázatot a múzeum vezetésének. A szerződés szerint ugyanakkor megtehetik, hogy bármikor elviszik a tőlük kölcsönzött tárgyakat.

Ez volt a fő attrakció

A múzeum Múmiavilág című kiállítása, amelynek a szobor a központi darabja volt, Budapesten május 17-ig látható, majd Luxembourgba menne tovább, de a szóvivő szerint lehet, hogy ez a Buddha-múmia itt, Budapesten volt látható utoljára. Az Origo is írt arról, hogy a Magyar Természettudományi Múzeum a hollandiai Assen város Drents Múzeumától kapta kölcsön a szobrot, amely 1996 óta egy magángyűjtő tulajdona.

Forrás: Origo

Úgy tudni, hogy a tulajdonos egy rést vett észre a szobor talapzatán, és gyanítani kezdte, hogy rejt valamit az alkotás. Miután tavaly az amsterdami Meander egészségügyi központban CT-vel megvizsgálták, kiderült, hogy a szoborban egy párnán ülő, 30-40 éves szerzetes 900 éve mumifikálódott teste van. Azt is megállapították, hogy a test önmumifikálásnak köszönhetően konzerválódott. A párnát 300 évvel később helyezték el alatta a szobor belsejében.

A kínai sajtó szerint a délkelet-kínai Fucsien tartomány Jangcsun nevű falujában élők állítólag ráismertek a szoborra, és azt gyanítják, hogy azonos azzal, amit a templomukból 1995-ben elloptak.