Rummá változtatja a vizet a Palcohol

Margarita, koktél
Margarita koktél ízű Palcohol is lesz
Vágólapra másolva!
Nem kell isteni hatalommal rendelkezni ezentúl az embereknek, hogy – ha nem is borrá, de alkohollá – változtassák a vizet. Végre a boltokba kerülhet az USA-ban a porított alkohol vagy Palcohol.
Vágólapra másolva!

A porított alkoholt vagy Palcoholt tavaly szabadalmaztatta egy amerikai feltaláló. Először engedélyezték az árusítását, majd rögtön vissza is vonták az engedélyt. Úgy tűnik, hosszas procedúra után most végül mégis forgalmazható lesz a porított alkohol az USA-ban.

Mark Phillips szeret kirándulni, hegyet mászni és kerékpározni. nem mellesleg szeret időnként felhajtani egy kupica alkoholt. Az alkoholnak azonban van egy hátránya: folyékony formában sok helyet foglal el.

A Palcohol két fajtája Forrás: http://www.palcohol.com/

Mark ezért addig kísérletezett, míg sikerült porított formájú alkoholt készítenie. Egyelőre rumot, vodkát és néhány híres koktélt, például Margaritát és Cosmopolitant sikerült porított formában előállítania. Ezeket a tasakos „alkoholokat” csak vízbe kell önteni, és felkeverve máris kész az ízletes és kellő erősségű itóka.

Nem először állítanak elő alkoholport

A porított alkohol ötlete már 1974-ben felmerült. A feltaláló dehidrált keményítő alapú poliszacharidban nyeletett el etil-alkoholt. Mintegy 60 százalék alkoholtartalmú port sikerült előállítania.

Az elmúlt évtizedben több ilyen por megjelent. Például Japánban forgalmaztak egy 3,48 százalékos alkoholport, illetve 2007-ben egy holland diák „talált fel” egy ilyen készítményt. Ezekben a találmányokban általában az a közös, hogy valamilyen nedvszívó anyagban nyeletik el az alkoholt, és azzal az érvvel próbálják kijátszani – rendszerint sikertelenül – az alkoholfogyasztási korlátokat, hogy csak a folyékony alkohol tekinthető alkoholnak, a porított nem.

Margarita koktél ízű Palcohol is lesz Forrás: Wikimedia Commons

Miben más a Palcohol?

Bár Mark Phillips nem árulta el, milyen anyagot használ az alkohol elnyeletésére, valószínűleg ő is valamilyen nagy nedvszívó képességű keményítőt használhat alapanyagként. Ő azonban nem akarja kijátszani az alkoholtörvényeket, egyértelműen leírja, hogy a készítmény hány százalék alkoholt tartalmaz. Ez egyébként egyik előfeltétele is a forgalomba hozatali engedélynek is. (Korábban éppen a nem egyértelmű jelölés miatt vonták vissza a termék engedélyét.)

Phillips italporai ugyanolyan koncentrációban tartalmazzák az alkoholt, amilyenben a szokványos italok is. Ő elsősorban a helytakarékosságot hangsúlyozza. Állítása szerint a vízben feloldott porított italoknak pont ugyanolyan ízük van, mint az üvegben tárolt megfelelőiknek.

Mark úgy tervezi, hogy a porok idén nyáron már kaphatók lesznek az amerikai boltokban a túrázó alkoholisták nagy örömére.