Ámor, a biokémikus

szerelem
"Ámor nyila", a szerelmi érzés komoly biokémiai folyamatok elindítója
Vágólapra másolva!
Hogy mi történik bennünk, ami miatt olyan jól érezzük magunkat a szerelemtől, és hogy e szép érzéstől hogyan változik meg testünk kémiája, külső szemmel nem látható.  Egy érdekes amerikai kutatás a szerelem élettanát vizsgálta.
Vágólapra másolva!

Amikor beindul a kémia

A szerelembe esés fizikai változásokat idéz elő a testben, méghozzá a legváratlanabb módon: szapora szívverés, izzadó tenyér vagy akár remegő térd jellemezheti a hirtelen jött állapotváltozást.

"Ámor nyila", a szerelmi érzés komoly biokémiai folyamatok elindítója Forrás: Devianart

Azok a vegyi anyagok, amelyek szerelmi érzés hatására termelődnek és végigfutnak az agyban, egyetlen célt szolgálnak, az utódnemzést. A szerelembe esés pillanatában az agy jobb oldali ventromediális prefrontális kérge – amely a dopamintermelésért felelős – azonnal aktiválódik, ahogy az az infografikán is látható.

A szerelmi érzés agyi folyamatábrája Forrás:Medicaldaily.com

Azonban a szerelem több mint attrakció. Többek között a verejtékben is találhatók olyan feromonok, vegyi anyagok, melyek hatására erősödik a szexuális vonzódás a kiválasztott irányába.

Izmot is mozgat

A szerelem megmozgat egy nagyon fontos izomzatot, a szívét. A noradrenalin hormon, amely hasonló az adrenalinhoz, heves szívdobogást okoz, és a vonzódás fázisában ekkor fejlődik ki többek között a romantikus szenvedély, a kötődés, majd az elkötelezettség érzése.

A noradrenalin áll közvetett módon a romantikus érzelmek hátterében Forrás: Hdwallpaperssinn.com

Ez a két vegyület a „felelős” a lelkesedésért, amelynek eredménye lehet vágyunk beteljesítése. Ekkor következik be az, amikor „elcsavarják a fejünket”.

Amerikai kutatási eredmények

Pár éve amerikai pszichológusok egy kismintás kutatás keretében mágnesesrezonancia-vizsgálat (MRI) segítségével felvételeket készítettek tíz fülig szerelmes nő és hét szintén szerelmes férfi agyáról. A résztvevők legalább egy hónapja, de kevesebb mint két éve voltak őrülten szerelmesek párjukba.

A vizsgálat résztvevőiben szerelmük fotója is heves reakciót indított el. (A kép illusztráció) Forrás: Humminglove.com

A vizsgálat során fényképeket mutattak nekik egyrészt a szerelmükről, másrészt egy rá rendkívüli módon hasonlító személyről. A szerelmükről mutatott fényképek heves érzelmi válaszreakciót váltottak ki a résztvevők agyában, és működésbe léptek azok a csatornák, amelyek általában kábítószer-függőség esetén jellemzőek. Másként fogalmazva: a szerelmes ember ugyanúgy sóvárog a szerelme után, mint egy függő a narkotikum után.

Lobogó szenvedély

A kutatók arra a kérdésre is választ adtak, mi történik a lángoló szerelemmel az idő múlásával. Bár a szerelem heve idővel valóban alábbhagy, teljesen nem múlik el.

Az élethosszig tartó szerelem nem csak a regényekben létezik Forrás: Lovewallpapers.com

Erre bizonyíték egy másik kutatás, amelyben hosszabb, átlagosan 21 éve házasságban élő férfiak és nők agyát vizsgálták szintén MRI-vizsgálattal. A résztvevők agyában párjuk fényképe szintén érzelmi válaszreakciót idézett elő, elsősorban a kötődéssel és jutalmazással kapcsolatba hozható agyterületeken.