Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Különleges időkapszulát találtak George Washington emlékműve alatt

Washington emlékmű
A baltimore-i Washington Emlékmű részlete
Vágólapra másolva!
A korszak emlékeit őrző különleges időkapszulát találtak a baltimore-i Washington Emlékmű helyreállítása során.
Vágólapra másolva!

Az Amerikai Egyesült Államok első elnökének emlékére készített baltimore-i Washington Emlékmű alapkövét 1815-ben fektették le, a ceremóniát közel 30 ezer ember követte figyelemmel. Az alapkő néhány érdekes relikviát is tartogatott magában, melyet kétszáz évvel később fedeztek fel az emlékmű talapzatánál folytatott ásatás során.

A kocka alakú kődoboz időkapszulát rejtett, amit hivatalosan szerdán tártak a nyilvánosság elé. A tárgyak között volt egy vésett vörösréz lemez, egy, az elnök képmását rejtő lezárt üveg, a második beiktatásának beszéde, valamint számos korabeli napilap és pénzérme. Leginkább az volt meglepő, hogy a tárgyak többsége egészen jó állapotban volt, az üveg jól megvédte a benne található emlékeket. Csupán egy kevés víz szivárgott be a kődobozba.

A baltimore-i Washington Emlékmű részlete Forrás: baltimore.shownbyphotos.com

„Az újságok és érmék gyakori elemei voltak az alapköveknek és időkapszuláknak abban a korban” – mondta Lance Humphries, a Mount Vernon Place Conservancy emlékművédelmi szervezet elnöke. „Ezekkel az emléktárgyakkal azt kívánták bemutatni, hogy milyen események történtek akkor a világban”

Habár a kődoboz alján talált vésett lemez kissé megviseltebb állapotban van és a rajta található feliratok is nehezen olvashatók, annyit sikerült kideríteni, hogy az alkotás két kőfaragó, William Steuart és Thomas Towson, valamint egy kőműves, Sater Stevensen nevét őrizte meg az utókornak. A szakértők egyelőre azon törik a fejüket, hogy miként emelhetnék ki sértetlenül a tárgyakat.

A George Washington szobrát tartó óriási kőoszlop 2010 óta van elzárva a közönség elől. Felállításának kétszázadik évfordulóján, július 4-én fogják újra megnyitni a látogatók számára.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről