A nyári napfordulóhoz tervezték a Tádzs Mahal kertjét

Tádzs Mahal
Napfelkelte a Tádzs Mahalnál
Vágólapra másolva!
Egy új applikáció segítségével sikerült észrevenni a tökéletes egybeesést – az ehhez hasonló felfedezések a Sun Calc nevű program nélkül akár több  hónapnyi kutatómunkát is igényeltek.
Vágólapra másolva!

Az örök szerelem jelképe

A híres Tádzs Mahal az indiai Agrában, a Jamuna folyó mentén helyezkedik el – ez tulajdonképpen egy hatalmas mauzóleum, amelyet Sáh Dzsahán mogul sah építtetett kedvenc felesége, Mumtáz Mahal emlékére. A keleti világ egyik leghíresebb és legszebb mauzóleuma 1632 és 1647 között épült, és a mogul elemeket ötvözi a terület hagyományos építészeti jellegzetességeivel. Ma India leglátogatottabb turistalátványossága, a hozzá fűződő legendák miatt az örök szerelem jelképe, amely 1983-ban került fel az UNESCO világörökségi listájára.

Az elpusztíthatatlan mauzóleum

A híres történet szerint Sáh Dzsahán sah (1592 – 1666), bár kicsapongó életet élt, és számos feleséget is tartott, Mumtáz Mahalt szerette a legjobban. Az asszony 1631-ben halt meg 14. gyereke születése után. Mahal halála miatt a sah annyira búskomor lett, hogy birodalmának igazgatását is elhanyagolta. Eldöntötte, hogy olyan monumentális emlékművet építtet Mahalnak, amely hűen tükrözi az iránta érzett szerelmét. Több hónapig tartott a helyszín kiválasztása, az építkezés pedig majdnem 15 évig, de az eredmény tökéletes lett. Nemcsak szépsége, de időtállósága is kiemelkedő: az évszázadok során az épület ellenállt árvizeknek és földrengéseknek. Bár a dinasztikus mauzóleumok a mogul építészet jellemzői, de csak ez maradt fenn a világörökség részeként, és mecsete mind a mai napig a vallásos áhitat színhelye.

A Tádzs Mahal Forrás: Wikimedia Commons

Amikor a nap körbejárja a minareteket

A Tádzs Mahal már több mint 350 éve helyén áll, de még ma is okoz meglepetéseket: most éppen azt, hogy rájöttek; gyönyörű kertje pontosan a nyári napfordulóhoz igazodik. Ha ugyanis június 21-én valaki fogja magát, a kert északi részére sétál, beleáll a középen végigfutó csatornába, és az északkeleti pavilon felé néz láthatja, hogy a nap hajszálpontosan a tető fölött kel fel és indul útjára az égen. Ha megvárná a napnyugtát is ugyanezen a helyen, akkor innen nézve a nap az északnyugati pavilon fölött bukna le a látóhatár alá. A Tádzs Mahal és a minaretek e pavilonok között helyezkednek el, így a nap pontosan körbejárja azokat.

A műholdak hónapokkal rövidítik a munkafolyamatot

Ezt az érdekes tájolást Amelia Carolina Sparavigna, a Torinói Műszaki Egyetem fizikaprofesszora fedezte fel, méghozzá a Sun Calc nevű applikáció segítségével. Ez a program a Google Earth műholdfelvételeit használja fel arra, hogy meghatározza, egy megadott időpontban és helyen hol kel fel és hol nyugszik a nap. „A program és a műholdas képek előtt hagyományos térképeken végeztük a számítást, amelyeket a helyszíni felmérések után használtunk, hogy meghatározzuk a nap mozgását” – nyilatkozta Sparavigna a Live Science-nek. –„A műholdak ezt a folyamatot felgyorsítják és látványosabbá teszik.” A nyári napfordulóval kapcsolatos felfedezés csak egyike azoknak az eddig ismeretlen szabályosságoknak, amelyet csak most fedeztek fel a Tádzs Mahallal és kertjével kapcsolatban.

Napfelkelte a Tádzs Mahalnál Forrás: Wikimedia Commons

A mogul építészet titkai

A nap járásához igazodó építészet egyébként nem volt idegen a Mogul Birodalomban: „A mogul kertek az édeni paradicsom metaforáiként készültek, a fő kanálisok mindig egy központból indulnak a világ négy sarka felé” – magyarázta Sparavigna. A kutatás, amely során megvizsgálták a Tádzs Mahal kertjét megmutatta, hogy nem csak ez a mauzóleum, de a mogul építészet számos többi remekműve is a napfordulókhoz igazodott. Könnyen lehet, hogy ennek szimbolikus jelentése volt, de az is előfordulhat, hogy a nap járását a tervezés megkönnyítésére használták fel az építészek.