Motorcsónakot kergetett egy víziló

víziló gif
Vágólapra másolva!
Igencsak meglepődhettek a zimbabwei Kariba-tavon motorcsónakázó turisták, amikor egy víziló hirtelen a nyomukba eredt, majd pillanatokon belül közvetlenül a csónak mögött bukkant fel.
Vágólapra másolva!

A (nílusi) vízilovakkal (Hippopotamus amphibius) kapcsolatban számos tévhit él a köztudatban. Sokan azt képzelik róluk, hogy lomha, békés állatok - a látszat azonban csal: olyannyira agresszívek, hogy a vízilovat sokan Afrika legveszélyesebb nagytestű állatfajának tartják. Gyakorta keverednek konfliktusba a hasonló élőhelyeket kedvelő krokodilokkal, és az embert is megtámadják, sokszor minden látható ok nélkül. Ráadásul nem is olyan lassúak, ahogy azt tonnás testük sejteti. Szárazföldön képesek lehagyni az embert, és rövid távon akár 30 km/h-s sebességgel is futhatnak.

Jóllehet, életük nagy részét vízben töltik, egyáltalán nem nevezhetők elegáns úszónak, hiszen a szó klasszikus értelmében nem is úsznak, csak újra meg újra elrugaszkodnak a víz fenekéről. Testük alakja és izmos lábaik azonban a vízben is meglepően nagy sebességhez segítik hozzá őket, így történhetett meg a fenti, valamint egy korábbi videón látható üldözéses jelenet.

A nílusi víziló, illetve ősi rokonai az utolsó jégkorszak előtt Európában is éltek, a faj természetes elterjedése azonban ma már csak Afrikára korlátozódik - egyetlen kolumbiai szabadon élő populáció kivételével, mely Pablo Escobar kényszerű hagyatékának tekinthető. Escobar 1993-as halála után ugyanis az országba becsempészett vízilovait magukra hagyták a drogbáró birtokán, az állatok pedig szaporodni kezdtek, és belakták a környéket. Kedvelik a klímát, hamarabb válnak ivaréretté, mint Afrikában, ráadásul az aszályok sem nehezítik meg az életüket.