Az asztronauták visszatértek a Nemzetközi Űrállomás amerikai moduljába

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó asztronauták visszatértek az űrbázis amerikai részébe, miután több mint tíz órát töltöttek az orosz szegmensben ammóniaszivárgás gyanúja miatt – közölte szerdán az amerikai űrhajózási hivatal.
Vágólapra másolva!

Elővigyázatosságból az űrhajósok oxigénmaszkban mentek át az ISS amerikai részébe, majd levették, miután kiderült, hogy a levegő nem szennyezett ammóniával.

Az orosz média a Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatalra hivatkozva azt közölte szerdán, hogy ammóniaszivárgás történt az űrállomáson, ezért a legénységnek el kellett hagynia az ISS mérgező gázzal szennyezett egységét. A közlés arról szólt, hogy a szivárgás az ISS egyik amerikai moduljában történt. Az űrhajósok ezért elzsilipelték magukat az űrállomás orosz építésű részében. A NASA azonban később cáfolta, hogy ammóniaszivárgás történt.

Három ok

Amerikai szakemberek szerint három oka is lehetett, hogy téves riasztás történt az űrállomás amerikai moduljában: ugrásszerűen megnőtt a nyomás, meghibásodott a jeladó berendezés, illetve informatikai probléma lépett fel. Szakértők tanulmányozzák a kialakult helyzetet.

Az ammónia színtelen gáz, amely irritálja a szemet és a tüdőt. Az űrállomáson jelenleg három orosz, két amerikai és egy olasz űrhajós dolgozik.