Összedobnák a pénzt az első afrikai Hold-szondára

Afrika Hold
Man in front of full moon.
Vágólapra másolva!
Közösségi finanszírozással indulna az első afrikai Hold-küldetés. Az Africa2Moon projekt szervezői a legszegényebb kontinens mérnökeinek és tudósainak következő generációját szeretnék megnyerni céljaikhoz.
Vágólapra másolva!

A küldetés célja, hogy az afrikai összefogással megvalósuló projekt keretében űrszondát juttassanak el tíz éven belül a Hold felszínére. Az eszköz a tervek szerint a tudományos munka mellett az interneten keresztül közvetítene élő képeket a fekete kontinens iskolásainak.

Az ambiciózus projekt keretében a szervezők az első fázisban 150 ezer dollárt, azaz mintegy 40 millió forintot szeretnének összegyűjteni, azonban a hétvégéig ebből mindösszesen 13 ezer dollár gyűlt össze egy internetes oldal segítségével. Összehasonlításképpen, a brit Daily Mail szerint a hasonló célért elindított Lunar Mission One nevű magán Hold-projekt a kitűzött határidő előtt volt képes egymillió dollárt összegyűjteni.

A szervezők szeretnék elérni, hogy minél több afrikai egyetemi hallgató csatlakozzon a projekthez. Az agyelszívás ugyanis komoly problémákat okoz a kontinensen, egyes felmérések szerint Afrika végzett egyetemi hallgatóinak fele vándorol a fejlett országokba.

Forrás: Photononstop/Christophe Lehenaff

A projektet novemberi elindítása óta több bírálat is érte azoktól, akik szerint Afrikának jelenleg az ebolával és más fenyegető konfliktusokkal kellene megbirkóznia, nem pedig beszállni az újonnan kibontakozó űrversenybe.

A kontinens minden országát bevonnák

"Érezhető az afro-pesszimizus. Minden pozitív, inspiráló vagy új dolgot kételkedéssel fogadnak. Azonban én hiszek abban, hogy Afrika megtudja ezt csinálni" – mondta Jonathan Weltman, a projektet gondozó fokvárosi székhelyű Űrfejlesztési Alapítvány vezetője.

Dél-Afrika, a kontinens legfejlettebb állama egykor rendelkezett nukleáris és ballisztikus rakétaprogrammal is, azonban az Africa2Moon projekt a kontinens minden országát szeretné bevonni a programba.

"Néhány észrevétel jogos, és nem tagadható: meg kell szüntetnünk a korrupciót és a szegénységet, megoldást kell találni a betegségekre is. Azonban ez nem jelenti azt, hogy közben nem tervezhetünk a jövőre [...] Nevetséges azt mondani, hogy nem szabadna folytatnunk a kutatást és a felfedezést. Ha nem folytatjuk, egyre több és több embert veszítünk, amíg végül nem leszünk száz százalékban a világ többi részére szorulva" – tette hozzá.

A 2020-ra elkészülő dél-afrikai SKA rádióteleszkóp fantáziaképe Forrás: Wikimedia Commons

A misszió sikeréhez egy afrikai építésű hordozórakétára, valamint modulra lenne szükség. Adrian Tiplady, a nemzetközi összefogással várhatóan 2020-ra elkészülő dél-afrikai SKA rádióteleszkóp projektmenedzsere szerint mind a tudás, mind a tehetség meg van a kontinensen ahhoz, hogy sikeres lehessen a Hold-misszió.

"Rendelkezésre áll a megfelelő szakértelem egy ilyen jármű megtervezéséhez, fejlesztéséhez és elindításához" – mondta el.

Ugyan eddig nem tűnik sikeresnek a közösségi finanszírozási forma, Weltman bízik abban, hogy időre össze fog jönni a kitűzött pénzmennyiség, ha pedig szükséges, más forrásokat is megpróbálnak bevonni a megvalósítás érdekében.